Makaron z kurczakiem i sosem serowo - koperkowym...
Makaron z kurczakiem i sosem serowo - koperkowym...

Makarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 05-01-2018
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką

Na grudniowym spotkaniu o zupach Arletta Kulesza z Little Chef zdradziła nam swój przepis na kruszonkę. Śliwki pod kruszonką – przepis: 400 g śliwek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka masła 50 g mąki 25 g płatków owsianych 50...

Jedzenie | Kuchniokracja | 05-01-2018
Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem

Moje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło p...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 04-01-2018
Kotlety mielone cztery sery z pieczarkami - mocn...
Kotlety mielone cztery sery z pieczarkami - mocn...

Nudny kotlet? Zapomnijcie:). Z takiej wersji będą zadowoleni miłośnicy serów. Ja do nich należę, dlatego zajadałam się nimi ze smakiem. Polecam!300 g miesa mielonego 300 g pieczarek2 cebule50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią50g sera cheddar50g...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 04-01-2018
Sernik z bitą śmietaną
Sernik z bitą śmietaną

Mam nadzieję, że tak jak u mnie u was również wielbicieli serników nie brakuje. Piekłam i jadłam już serniki z różnych przepisów i z różnymi dodatkami ale ten dotychczasowe serniki bije na głowę. Jest pyszny, wilgotny o idealnej konsystencji. U mnie z d...

KOTLETY, SZNYCLE Z GRANULATU SOJOWEGO
KOTLETY, SZNYCLE Z GRANULATU SOJOWEGO

Granulat sojowy- to kulinarny rupieć. Rzadko z niego gotujemy, a na wegańskich, polskich blogach go nie znajdziecie. To pewnie trochę obciach go używać w kuchni. Przecież jest tyle lepszych jakościowo produktów w sklepach. Kto by pomyślał...

Jedzenie | Wegan nerd | 03-01-2018
Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami
Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami

Moja propozycja na przepyszne danie jednogarnkowe. Soczysty i kruchy schab skąpany w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami to mój zdecydowany faworyt. Sprawdźcie co zrobić, aby mięso przygotować w sposób błyskawiczny i najlepszy na świecie.Potrzebujem...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 03-01-2018
Wietnamska zupa mien ga
Wietnamska zupa mien ga

Na początku grudnia miałam okazję wziąć udział w spotkaniu o zupach przygotowanym przez firmę Staub, Little Chef i Monikę Kucię. Dziś dzielę się z Wami pierwszą recepturą na przesmaczną zupę z Wietnamu według przepisu Diep Hoang – współwłaścicielk...

Jedzenie | Kuchniokracja | 02-01-2018
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam!1 kg szynki lub łopatki wieprzowej3 cebule300g mrożonego groszku3 marchewki1 pietruszka1 pęczek n...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 02-01-2018
Polędwica wieprzowa pieczona w soku jabłkowym z ...
Polędwica wieprzowa pieczona w soku jabłkowym z ...

Uwielbiam lubczyk. Dodaję go praktycznie do wszystkiego. Dziś przyprawa ta zaprezentuje się w połączeniu z polędwicą wieprzową. Polędwica wieprzowa pieczona w soku jabłkowym z lubczykiem – przepis: polędwica wieprzowa sok jabłkowy olej do smażenia...

Jedzenie | Kuchniokracja | 30-12-2017
Tarta z kurkami, boczkiem i porem
Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Połączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:).Ciasto na tartę:  100g zimnego masła200g mąki pszennej1 jajko L1/2 łyżeczki soli Dodatki:3...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 28-12-2017
Golonka pieczona
Golonka pieczona

Golonko gotowane czy pieczone, które bardziej lubicie? U mnie zdecydowanie te pieczone z chrupiącą skórką i trochę mniejszą zawartością tłuszczyku,  który jeszcze się wytopi w piekarniku. Golonki pieczone trzeba trochę dłużej przygotowywać bo docho...

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Chrzanowa to zupa, która można jeść przez cały rok. A dziś przepis na jej ekspresową wersję. Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą – przepis: 2000 ml bulionu wołowego 4 średnie korzenie pietruszki 4 średnie marchewki 1 mały seler świeży chrzan...

Jedzenie | Kuchniokracja | 28-12-2017
SOS PIECZENIOWY Z KAWĄ
SOS PIECZENIOWY Z KAWĄ

To kolejny sprawdzony i nie typowy przepis. Kolejny z mojej sobotniej uczty. Spontanicznie postanowiłam w tedy, że przecież muszę zrobić sos do pieczeni. Okazało się, że właściwie ani nie mam warzyw ani za bardzo czasu by przygotować mój ulubiony sos pi...

Jedzenie | Wegan nerd | 22-12-2017
Sałatka śledziowa w słoiczku
Sałatka śledziowa w słoiczku

Sałatka śledziowa to obowiązkowa pozycja na święta:). Proponuję podać ją w innej formie, ułożoną warstwowo, w słoiczkach. Tak przygotowaną sałatkę łatwo się przechowuje, do lodówki wystarczy zamknąć słoiczek a otwarty postawić na stół. Przepis na 5 słoi...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 22-12-2017
Kruche babeczki z mlecznym kremem
Kruche babeczki z mlecznym kremem

Kruche babeczki z malinowym nadzieniem i mlecznym kremem. Normalnie miód malina i poezja smaku. Nie powiem brzydko gdzie język ucieka...:).  Nic więcej tu zachwalać nie będę, po prostu trzeba je upiec. Do babeczek użyłam nadzienia malinowego Lauret...

ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z SOCZEWICY
ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z SOCZEWICY

W ostatnią sobotę gościłam u siebie przyjaciół. Przygotowałam dość spore menu. Była zupa z pierogami, fasola na dwa sposoby, a na danie główne zaserwowałam wegańską pieczeń a la Wellnigton. Kojarzycie tę mięsną potrawę? To pieczeń otulona ciastem francu...

Jedzenie | Wegan nerd | 21-12-2017
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to mój ulubiony sposób na te pyszne rybki, którymi raczę się cały rok, bo je po prostu uwielbiam. Być może to moje przekonanie do kwaśnego smaku powoduje, że tak je uwielbiam. Poznajcie mój przepis na najlepsze śledzie.Potrzebujemy:...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 20-12-2017
PANFORTE. BOŻONARODZENIOWY WŁOSKI PIERNIK
PANFORTE. BOŻONARODZENIOWY WŁOSKI PIERNIK

Panforte to wypiek pochodzący z Włoch, a dokładnie ze Sieny. Krótko mówiąc to taki bardzo intensywny w smaku piernik. Panforte jest wyjątkowe nie tylko ze względu na smak i formę ,co po prostu składniki. Tutaj nie może zabraknąć orzechów (najlepiej...

Jedzenie | Wegan nerd | 20-12-2017
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia

Na świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują ta...

Ambasador z galaretką
Ambasador z galaretką

Przepyszne ciasto, które z pewnością będzie się efektownie prezentowało na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :)Potrzebujemy (na dużą ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 20-12-2017
Sushi ze śledziem
Sushi ze śledziem

Przez wiele lat zawsze przed świętami mówiłam o sushi ze śledziem. W końcu postanowiłam je zrobić i myślę, że to przekąska do której będę wracać nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Przepis na przygotowanie ryżu do sushi znajdziecie tu. Śledzie z cebulką,...

Jedzenie | Kuchniokracja | 20-12-2017
Rafaello z mascarpone i wafelkami
Rafaello z mascarpone i wafelkami

No to mam dla was kolejny przepis z kokosem. Tym razem kuleczki raffaello z wafelkami i w środku z migdałem. Jak do tej pory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie.Składniki:100 ml śmietanki łowickiej 30%100g białej czekolad...

Barszcz z suszonych buraczków
Barszcz z suszonych buraczków

Znam sposób na przepyszny barszcz bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraczki, które do barszczu nadają się idealnie. Taki barszcz można spotkać u mnie na wigilijnym stole. Spójrzcie sami jakie to proste.Potrz...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 19-12-2017
Babka kakaowa w czekoladowej polewie
Babka kakaowa w czekoladowej polewie

Babka kakaowa w czekoladowej polewie to ciasto, na które przepis powinien mieć każdy z nas:). Jest prosta w wykonaniu, smaczna. Zrobimy ją ze składników, które zazwyczaj są w naszych kuchniach zawsze. 250g margaryny1 i 1/4 szklanka cukru1/2 szklank...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 19-12-2017
Piernik z kawą last minute
Piernik z kawą last minute

Kto zapomniał lub po prostu nie przepada za piernikiem długo dojrzewającym może sobie upiec ten piernik. Jest od razu po upieczeniu mięciutki, puszysty a zarazem lekko wilgotny. Pachnący przyprawą do piernika i aromatyczną kawą. Najlepiej użyć świeżo zm...

Świąteczne muffiny z kajmakiem
Świąteczne muffiny z kajmakiem

Świetny pomysł na ozdobienie świątecznego stołu - bo wypieki są jego ozdobą.Potrzebujemy:340 g mąki pszennej160 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 łyżeczki soli1 jajko80 g roztopionego masła160 g mleka1 łyżeczka ekstraktu z w...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 18-12-2017
Śledzie z cebulką, koperkiem i ziarnami słoneczn...
Śledzie z cebulką, koperkiem i ziarnami słoneczn...

I kolejny przepis na śledzie. Śledzie z cebulką, koperkiem i ziarnami słonecznika – przepis: śledzie w oleju cebula ziarna słonecznika koperek olej lniany Śledzie kroimy w rąby. Cebulę, koperek i ziarna słonecznika siekamy. Do miski wrzucamy kawał...

Jedzenie | Kuchniokracja | 18-12-2017
Tarta makowo-serowa
Tarta makowo-serowa

Połączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna. Ciasto:100g zimnego masła200g mąki1 jajko L3 łyżki cukruszczypta soliMasa serowa:250g mielonego twarogu...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 18-12-2017
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne...
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne...

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:).1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swia...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 17-12-2017
Babka śmietankowa w polewie czekoladowej
Babka śmietankowa w polewie czekoladowej

Kolejna banalna w wykonaniu babka - miksujemy kilka składników, pieczemy, polewamy czekoladą i możemy zajadać się smacznym śmietankowym wypiekiem:). Ciasto:2,5 szklanki mąki1 budyń waniliowy bez cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukr...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 17-12-2017
Babka kawowo-pomarańczowa
Babka kawowo-pomarańczowa

Smak kawy i pomarańczy świetnie się ze sobą łączą. Jedno i drugie jest wyczuwalne w babce, ale niezbyt intensywnie. Ciast przed upieczeniem jest dość gęste.150g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru4 jajka4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnejskórka ota...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 16-12-2017
Zestawy klocków, z których ucieszy się każdy mał...
Zestawy klocków, z których ucieszy się każdy mał...

Nie znam dziecka, które nie lubiłoby zabaw klockami. Można z nich tworzyć to, co tylko przyjdzie im do głowy. Ćwiczą wyobraźnię przestrzenną, a dedykowane zestawy pozwalają poczuć ducha akcji jaka rozgrywa się na przykład przy pożarze.Bardzo ważną zalet...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 15-12-2017
Pierniczki od razu miękkie
Pierniczki od razu miękkie

Szczerze to jakoś nie bardzo lubię te pierniczki, które po upieczeniu robią się twarde jak kamień i trzeba je trzymać w puszkach. A i tak nie zawsze zmiękną tak jak bym oczekiwała. Może i miałam złe przepisy nie wiem. Zdecydowanie wolę te, które po upie...

Ciasto czekoladowe z makiem
Ciasto czekoladowe z makiem

Nie przepadam za makowcem, ale ciasta z odrobiną maku chętnie jadam. Ciasto czekoladowe z makiem – przepis: 3 czubate łyżki kakao 100 g masła 150 g cukru 5 jajek 160 g mąki pszennej 60 g maku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ucieramy z cukr...

Jedzenie | Kuchniokracja | 15-12-2017