Krem z soczewicy i pieczonej papryki
Krem z soczewicy i pieczonej papryki

Przepyszna zupa, która doskonale rozgrzewa podczas tak zimnych i mokrych dni jakie mamy obecnie. Poza tym, że doskonale rozgrzewa, syci! Z zalet, które przeważają na jej korzyść powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :)Potrz...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 15-03-2018
BIAŁA FASOLA JAŚ ZAPIEKANA W A LA SOSIE BOLOŃSKI...
BIAŁA FASOLA JAŚ ZAPIEKANA W A LA SOSIE BOLOŃSKI...

Nie da się ukryć, że myślami jestem już we Włoszech. Lecę za niecałe 2 tygodnie. Część czasu spędzę w Bolonii, a potem przemieszczę się do Rabvenny i Rimini. Właściwie spędzę tam święta oraz...urodziny! Już planuję co zobaczyć i zjeść. Zaznacz...

Jedzenie | Wegan nerd | 15-03-2018
Muffinki z jabłkami
Muffinki z jabłkami

Babeczki powstały kiedy domowników naszła ochota na coś słodkiego a w domu była ograniczona ilość składników. A że z prostych składników można wyczarować najlepsze wypieki wiadomo nie od dziś:). Zapraszam na muffinki z jabłkami! To przepis na 12 dużych ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 15-03-2018
Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy
Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy

Zastanawiałam się co można podać na obiad podczas świąt wielkanocnych. Te kojarzą mi się z białą kiełbasą, żurkiem, jajkami. To są takie tradycyjne 3 punkty odniesienia. Bardzo lubię żurek z ziemniakami, białą kiełbasą i jajkami na twardo, ale ja, jak t...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 14-03-2018
Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy
Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy

Ostatnio mam lenia na gotowanie i pieczenie. I kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Natknęłam się w internecie na przepis na takie bułeczki a, że to coś szybkiego to zrobiłam. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę c...

Grillowany filet z indyka pod pieczarkową kołder...
Grillowany filet z indyka pod pieczarkową kołder...

Dietetycy twierdzą, że mięso indyka jest zdrowsze niż mięso kurczaka. Wierząc im, zaczęłam częściej po nie sięgać. Bardzo lubię grillowane ze względu na smak i szybkość przygotowania. By nie było nudno dodałam pieczarki. 500g fileta z indyka500g pi...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 14-03-2018
PASZTET Z SOCZEWICY Z BURAKIEM PIECZONY Z OSTRYM...
PASZTET Z SOCZEWICY Z BURAKIEM PIECZONY Z OSTRYM...

Już zrobiło się zimno. Bura pogoda zwiastuje tylko zbliżającą się zimę. Dlatego uważam, że już jest najwyższy czas na to, by rozpocząć sezon pieczenia wegańskich pasztetów. Uwielbiam piec pasztety. Myślę, że jestem małą mistrzynią i wychodzą mi wyś...

Jedzenie | Wegan nerd | 13-03-2018
SEREK TOPIONY Z NERKOWCÓW Z PAPRYKĄ WĘDZONĄ
SEREK TOPIONY Z NERKOWCÓW Z PAPRYKĄ WĘDZONĄ

Domowe smarowidła to mój ulubiony sposób na śniadania. Bardzo lubię kanapki, a fakt że mieszkam nad piekarnią sprawia, że czasami naprawdę kusi mnie na świeży bochenek chleba. Przepisów na twarożki roślinne na blogu jest sporo. Bardzo lubię ten ze ...

Jedzenie | Wegan nerd | 13-03-2018
WEGAŃSKIE FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
WEGAŃSKIE FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Najbardziej lubię gotować dla innych. Uwielbiam zapraszać do siebie znajomych na makaron, domową pizze. Jesienią już nie mogą doczekać końcówki, grudnia kiedy (już można powiedzieć tradycyjnie) przygotowuję Włoską Christmukkę. To takie połącze...

Jedzenie | Wegan nerd | 13-03-2018
Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem
Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem

Makarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę.Potrzebujemy:100 g boczku1 czerwo...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 13-03-2018
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka te zaliczam do grupy fit słodkości. Zawierają one dużą ilość błonnika, który pomaga funkcjonować naszym jelitom. Sprawiają, że nie czujemy się ociężali. Migdały jakie znamy na co dzień to nie są te migdały, z których przygotowałam ciaste...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 12-03-2018
PIEROGI Z FARSZEM Z BOCZNIAKÓW
PIEROGI Z FARSZEM Z BOCZNIAKÓW

Posiadanie nadmiaru boczniaków sprawiło, że stały się one ostatnio moim głównym składnikiem w gotowaniu. Były już flaczki z boczniaków, które ugotowałam rodzicom. Pokazałam im też jak robić genialne, podwójnie panierowane skrzydełka z boczniak...

Jedzenie | Wegan nerd | 12-03-2018
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2017
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2017

WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2017 Dodaj napisSerdecznie zapraszam na warsztaty przedświąteczne.To jedne z najfajniejszych spotkań w ciągu roku. Zima, śnieg za oknami, grzane wino i świąteczna atmosfera w powietrzu sprawiają, że warsztaty zawsze wychodzą ws...

Jedzenie | Wegan nerd | 12-03-2018
DAJ SPOKÓJ GĘSI. FASOLA PIECZONA Z JABŁKAMI W MA...
DAJ SPOKÓJ GĘSI. FASOLA PIECZONA Z JABŁKAMI W MA...

Kiedy jedni burzą się na myśl o amerykańskim święcie dziękczynienia, gdy masowo i zapewne brutalnie zarzynane są indyki, w Polsce  przypada inny podobnie brutalnie dzień.  11 listopada  to dla większości po prostu Polskie Święto...

Jedzenie | Wegan nerd | 12-03-2018
Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostr...
Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostr...

W domowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuch...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 12-03-2018
Smothie bowl – banan, truskawki, ananas, maliny,...
Smothie bowl – banan, truskawki, ananas, maliny,...

I kolejny przepis na smothie bowl. Smothie bowl – banan, truskawki, ananas, maliny, mango – przepis (2 miseczki): 2 banany 1/4 ananasa 100 g musu z mango 150 g malin 150 g truskawek 10 g mielonego siemienia lnianego Zostawiamy trochę malin i...

Jedzenie | Kuchniokracja | 12-03-2018
Ciasto Pina Colada bez pieczenia
Ciasto Pina Colada bez pieczenia

Z tego przepisu jestem bardzo dumna. Ciasto nie jest trudne, nie jest bardzo słodkie. Idealnie pasuje do babskiego spotkania. Jak widać na załączonym obrazku idealnie komponuje się z Pravdą kokosową. Przy okazji miła wiadomość dla Panów, którzy wystrzeg...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 11-03-2018
WEGAŃSKA KWAŚNICA
WEGAŃSKA KWAŚNICA

Przepis na wegańską kwaśnicę to moja mała pamiątka z wyjazdowych warsztatów. Spotkaliśmy się w kameralnym gronie 17-19 listopada w Stodole u Jojo. Bardzo uroczym miejscu położonym u podnóża polskich Tatr. Było wspólne gotowanie i jedzenie. Oczywiście je...

Jedzenie | Wegan nerd | 11-03-2018
DROŻDŻOWE DYNIE Z JABŁKAMI
DROŻDŻOWE DYNIE Z JABŁKAMI

Najlepiej jest odżywiać się lokalnie i sezonowo. Sięgać po produkty- warzywa i owoce w tedy, kiedy są dostępne. Oprócz kolorowych potraw sezonowość można wprowadzić również w wypieki. Dynie w tym roku mam wrażenie nie obrodziły tak jak ro...

Jedzenie | Wegan nerd | 11-03-2018
AROMATYCZNY SELER PO KASZUBSKU NA OSTRO
AROMATYCZNY SELER PO KASZUBSKU NA OSTRO

Święta mają swoje smaki i aromaty. Pewnie dla każdego święta pachną inaczej. Dla mnie podczas świąt w potrawach nie może zabraknąć majeranku. Zimą to moje ulubione zioło. Uwielbiam rozcierać go w dłoniach przed dodaniem do potrawy. A dodaje go niem...

Jedzenie | Wegan nerd | 11-03-2018
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym

Moje pierwsze zrazy:). Zrezygnowałam z pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale.Zrazy:1 kg szynki wieprzowej...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-03-2018
ŚWIĄTECZNY STRUDEL Z GRZYBAMI
ŚWIĄTECZNY STRUDEL Z GRZYBAMI

Czym u Was pachnie? U mnie już od dwóch tygodni pachnie świętami. Gotuję, testuję, próbuję, a potem rozdaję wypieki znajomym by samej nie być całkiem nasyconą jeszcze przed świętami.Strudel z grzybami chodził za mną już od jesieni. Ale postanowiłam, że ...

Jedzenie | Wegan nerd | 10-03-2018
PANFORTE. BOŻONARODZENIOWY WŁOSKI PIERNIK
PANFORTE. BOŻONARODZENIOWY WŁOSKI PIERNIK

Panforte to wypiek pochodzący z Włoch, a dokładnie ze Sieny. Krótko mówiąc to taki bardzo intensywny w smaku piernik. Panforte jest wyjątkowe nie tylko ze względu na smak i formę ,co po prostu składniki. Tutaj nie może zabraknąć orzechów (najlepiej...

Jedzenie | Wegan nerd | 10-03-2018
ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z SOCZEWICY
ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z SOCZEWICY

W ostatnią sobotę gościłam u siebie przyjaciół. Przygotowałam dość spore menu. Była zupa z pierogami, fasola na dwa sposoby, a na danie główne zaserwowałam wegańską pieczeń a la Wellnigton. Kojarzycie tę mięsną potrawę? To pieczeń otulona ciastem francu...

Jedzenie | Wegan nerd | 10-03-2018
Łosoś pieczony w folii
Łosoś pieczony w folii

Zdecydowanie za rzadko jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:). 2 filety z łososia1 cytryna1 pęczek koperkusól,...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 10-03-2018
SOS PIECZENIOWY Z KAWĄ
SOS PIECZENIOWY Z KAWĄ

To kolejny sprawdzony i nie typowy przepis. Kolejny z mojej sobotniej uczty. Spontanicznie postanowiłam w tedy, że przecież muszę zrobić sos do pieczeni. Okazało się, że właściwie ani nie mam warzyw ani za bardzo czasu by przygotować mój ulubiony sos pi...

Jedzenie | Wegan nerd | 09-03-2018
Jak sprawić, żeby w czajniku nie osadzał się kam...
Jak sprawić, żeby w czajniku nie osadzał się kam...

Jak pozbyć się kamienia w czajniku?Jak w naturalny sposób pozbyć się kamienia w czajniku?Jak sprawić, żeby w czajniku nie osadzał się kamień?Wielu z nas zadaje sobie te pytania, bo w każdym domu znajduje się jakiś czajnik, z którego regularnie, co miesi...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 09-03-2018
KOTLETY, SZNYCLE Z GRANULATU SOJOWEGO
KOTLETY, SZNYCLE Z GRANULATU SOJOWEGO

Granulat sojowy- to kulinarny rupieć. Rzadko z niego gotujemy, a na wegańskich, polskich blogach go nie znajdziecie. To pewnie trochę obciach go używać w kuchni. Przecież jest tyle lepszych jakościowo produktów w sklepach. Kto by pomyślał...

Jedzenie | Wegan nerd | 09-03-2018
FALAFELE BURACZANE
FALAFELE BURACZANE

Ah mam słabość do falafeli. Dobrze, że mieszkając na Krakowskim Kazimierzu mam do niego dostęp. Naprawdę dobrego i oryginalnego falafela mogę zjeść w kilku miejscach. Kiedy nagle nabiera mnie ochota na falafela, po prostu zarzucam płaszcz i idę na dziel...

Jedzenie | Wegan nerd | 09-03-2018
ZIMOWE PESTO Z BURAKA
ZIMOWE PESTO Z BURAKA

Taką mamy w tym roku dziwną zimę. Chociaż nie lubię śniegu i mokrego, zimowego, szarego miasta, wieczna wiosna źle na mnie działa. Czuje się jak nie wypoczęta, jestem rozkojarzona i pełna podejrzeń. Myślę o wakacjach, wspominam i planuje....

Jedzenie | Wegan nerd | 09-03-2018
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Boczniaki nadal pozostają w cieniu popularniejszych pieczarek, choć od niedawna można dostać je w coraz większej liczbie sklepów, w tym w popularnym dyskoncie:). Ja bardzo je lubię i często kupuję. Dziś prezentuję je w smacznej, ziemniaczanej zapiekance...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 09-03-2018
Kruche babeczki z brzoskwiniami
Kruche babeczki z brzoskwiniami

Nie zawsze jest czas i chęci na pieczenie. Ale za to chętnie lubimy zjeść coś do popołudniowej kawy czy herbaty. Kruche spody możemy upiec wcześniej i przechowywać w pudełku. A krem i glazurę możemy kupić i mieć na tzw. czarną godzinę do nadziewania.Skł...

ODJECHANA KANAPKA Z SELERYNKĄ, CZYLI SZYNKĄ Z SE...
ODJECHANA KANAPKA Z SELERYNKĄ, CZYLI SZYNKĄ Z SE...

Weganie mają fioooła na punkcie warzyw. Oj mamy. Nie przeszkadzają nam tradycyjne przepisy. Lubimy z nimi kombinować. Bawić się, zmieniać, czarować, działać według własnych zasad, przeciwstawiać się tradycyjnemu panowaniu pewnych spr...

Jedzenie | Wegan nerd | 08-03-2018
Ciasteczka crunchy
Ciasteczka crunchy

Przepyszne ciasteczka, które w smaku i strukturze bardzo przypominają mi kupowane niegdyś przeze mnie batony typu crunchy. Wychodzę zwykle z założenia, że jeżeli można zrobić coś w domu ze składników, które lubimy, to nie oglądam się za gotowcami. Ciast...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 08-03-2018
RAGU A'LA BOLOGNESE VEGANO CZYLI NAJLEPSZY SOS B...
RAGU A'LA BOLOGNESE VEGANO CZYLI NAJLEPSZY SOS B...

Nie wiem od czego zacząć ten post! Chciałam zacząć od dwóch spraw na raz. Po pierwsze od tego, że to kolejny przepis z wykorzystaniem nieśmiertelnego aczkolwiek zapomnianego, niedocenianego granulatu sojowego, którego postanowiłam przywrócić do świata b...

Jedzenie | Wegan nerd | 08-03-2018
KOTLETY ZIEMNIACZANE
KOTLETY ZIEMNIACZANE

To kolejne danie, które jest moim młodzieńczym wspomnieniem. Kiedy byłam jeszcze (czy dopiero?) wegetarianką, a było to ho! ho! ho! lat temu, moje gotowanie było bardzo proste i skromne. Nie było tyle składników co teraz, ba! myślę, że nawet soczewica n...

Jedzenie | Wegan nerd | 08-03-2018