Ciasteczkowo - truskawkowy milkshake
Ciasteczkowo - truskawkowy milkshake

Upalne lato zdaje się nie mieć końca - fajnie, w zasadzie tak powinno być, choć czasem chwila wytchnienia byłaby nieocenionym dobrem! :)Skoro o chwilach wytchnienia mówimy to ja mam dla Was coś extra! Słodycz, która chłodzi i zapewnia ulgę. Oprócz tego ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 17-08-2018
WEGAŃSKA ZUPA PHO JAKIEJ NIE ZNACIE
WEGAŃSKA ZUPA PHO JAKIEJ NIE ZNACIE

Zupę Pho znam z opowieść i książek. To typowa, bardzo mięsna, wietnamska zupa. Jest tak charakterystyczna, że staje się popularna  na całym świecie. Przygotowanie jej w wegański sposób, tak by smakiem przypominała tę oryginalną,  to ...

Jedzenie | Wegan nerd | 17-08-2018
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem

Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czem...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 15-08-2018
Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem
Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem

Takie tortille przygotujemy równie szybko co kanapki:). W środku znajdziemy wędzonego kurczaka i hummus - u mnie paprykowy, ale możemy użyć klasycznego. 3 tortille200g hummusu, u mnie paprykowy300g wędzonego fileta z kurczaka1 opakowanie mixu sałat...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 15-08-2018
Powidła śliwkowe z wolnowaru bez cukru
Powidła śliwkowe z wolnowaru bez cukru

Nie wyobrażam sobie żebym w spiżarni nie miała zapasu powideł śliwkowych. Dla mnie mnie są najlepsze jako nadzienie do domowych pączków a także do przesmarowania ciast np pod polewę. Jednak samo ich przygotowanie w tradycyjny sposób trwa długo i musimy ...

Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką pa...
Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką pa...

Awokado sprawdza się nie tylko w sałatkach. Świetnie smakuje również na pieczywie, z powodzeniem zastępując wędlinę czy ser. 4 kromki chleba1 duże, dojrzałe awokadokilka pomidorków koktajlowych4 plastry szynki parmeńskiej3 łyżki soku z cytrynysól, ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 13-08-2018
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii

Przepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 11-08-2018
Pieczeń z mięsa mielonego z papryką
Pieczeń z mięsa mielonego z papryką

Pieczeń z mięsa mielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:).500g mięsa mielonego1 czerwona papryka2 marchewki1 pietruszka1 jajko3 łyżki bu...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-08-2018
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Danie, które robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny.400g fileta z dowolnej ryby, u mnie...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 09-08-2018
Tradycje kulinarne Finlandii
Tradycje kulinarne Finlandii

Czas na następne projekty kulinarne. Pod koniec października do sprzedaży trafi moja kolejna książka o historii kuchni – Tradycje kulinarne Finlandii. Publikacja uzupełniona będzie 24 przepisami. Partnerami projektu są: Ambasada Finlandii w Warsza...

Jedzenie | Kuchniokracja | 08-08-2018
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami

Wszelkie babeczki i jogurtowe wypieki to idealne desery na lato. Jogurtowe ciasto połączyłam z muffinkami. Są szybkie, lekkie i można dodać do nich dowolne owoce. Ja wybrałam borówki. 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru50g roztopionego, p...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 08-08-2018
Torcik waflowy z masą grylażową
Torcik waflowy z masą grylażową

Chociaż upały nam dokuczają to na coś słodkiego zawsze jest ochota. Włączanie piekarnika jest trochę niebezpieczne bo temperatura w kuchni podskakuje w zbyt szybkim tempie. Dlatego kombinuję i robię coś na szybko lub bez pieczenia. Takim al torcikiem na...

Pizza z frytkownicy beztłuszczowej
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica, to urządzenie znane chyba wszystkim. W pierwotnej wersji (tej gdzie smaży się w dużej ilości oleju) można było smażyć frytki, albo panierowane mięso w głębokim tłuszczu, co nie jest zbyt zdrowe. Na szczęście mamy dostęp do coraz to lepszych...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 07-08-2018
Śledzie z burakami
Śledzie z burakami

Śledzie latem, to dla mnie raczej jedzenie jesienno-zimowe, ale nie pogardzę nimi i w lecie. Śledzie z burakami – przepis: śledzie w oleju małe gotowane buraki cebula koperek sól, pieprz Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Buraki kroimy na plaster...

Jedzenie | Kuchniokracja | 07-08-2018
MAKARON W SOSIE KALAFIOROWYM Z PIECZONYMI POMIDO...
MAKARON W SOSIE KALAFIOROWYM Z PIECZONYMI POMIDO...

Pierwotną nazwą dla sosu alfredo była al burro e parmigiano. Sos powstaje z parmezanu roztapianego w ciepłym maśle. Tworzy zawiesisty i treściwy sos, podawany z makaronem. I to jedyne tego typu oryginalne danie włoskie.Sos alfredo to powiedzmy nowo...

Jedzenie | Wegan nerd | 06-08-2018
Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu. 1 kg żeberek 3 cebule3 marchewkisól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulow...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 05-08-2018
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą...
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą...

Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc m...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 03-08-2018
Placki z twarogu i kaszy manny
Placki z twarogu i kaszy manny

Upały już chyba każdemu dały się we znaki. Ratujemy się jak możemy, choć na smażenie placków dałam się skusić i nie żałuję, bo wyszły bardzo smaczne. Do tego dla wyrównania temperatury pyszna zimna kawka zrobiona moim magicznym sposobem, o którym napisz...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 02-08-2018
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, ...
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, ...

Zapraszam na filety z kurczaka z pysznym farszem. Słodki smak gruszki pasuje do intensywnej w smaku gorgonzoli. 2 duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola100g tartej mozzarelli1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz,...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 01-08-2018
SELERYNKA MUSZTARDOWA
SELERYNKA MUSZTARDOWA

Ah te wegańskie słowotwórstwo. Myślę, że bez niego weganizm nie był by taki przegięty i zabawny. Pierwszy przepis na selerynkę powstał już jakiś czas temu. Jest nieco bardziej skomplikowany, ponieważ oprócz smaku ważny był dla mnie różowy...

Jedzenie | Wegan nerd | 30-07-2018
Dwa dni na Węgrzech
Dwa dni na Węgrzech

Jesteśmy w drodze od ponad miesiąca i jak na razie wszystko poszło totalnie nie zgodnie z planem. Inaczej pisałabym z Gruzji, a piszę z Francji, czekając na prom do Anglii. A wszystko przez to, że kiedy zmierzaliśmy do Bukaresztu, by zjechać do Bułgar...

Makaron w sosie serowo-pieczarkowym
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym

Prościej być już nie może:). Ser i pieczarki, czyli bardzo klasyczny smak połączyłam z makaronem. Wyszedł szybki, smaczny i tani obiad. 200g ulubionego makaronu1/2 pęczka natki pietruszki 300g pieczarek1 cebula50g tartego parmezanu 100g t...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 29-07-2018
„Polish Culinary Paths” – książka o polskiej kul...
„Polish Culinary Paths” – książka o polskiej kul...

W tym roku nie mam letnich wakacji, ale za to pracuję nad różnymi projektami kulinarnymi. Oto pierwszy z nich. Polish Culinary Paths idzie dalej w świat! Na zlecenie MSZ została przygotowana anglojęzyczna wersja książki. Tak, jak w przypadku wcześniejsz...

Jedzenie | Kuchniokracja | 28-07-2018
Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, sus...
Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, sus...

Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!2 fi...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 27-07-2018
Schab smażony z młodymi ziemniakami
Schab smażony z młodymi ziemniakami

Latem najlepiej sprawdzają się proste obiady. Schab smażony z młodymi ziemniakami – przepis: schab młode ziemniaki cebula koperek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk masło Mięso kroimy na kawałki o szerokości ok 1,5 cm i rozbijamy je. Kotlety...

Jedzenie | Kuchniokracja | 25-07-2018
WEGAŃSKIE CIASTKA KRABOWE Z SERC PALMY PALMITO.
WEGAŃSKIE CIASTKA KRABOWE Z SERC PALMY PALMITO.

Przepisów na wegańskie ciastka krabowe czyli crab cakes' zarówno w internecie, co książkach kucharskich jest masa. Sama mam 3 wegańskie książki kucharskie, w których pojawiają się receptury na te dziwactwo. Osobiście nigdy nie jadłam kraba w ż...

Jedzenie | Wegan nerd | 24-07-2018
Lemoniada z miodem
Lemoniada z miodem

Moja ulubiona lemoniada, którą przygotujemy w kilka chwil:). Miód nadaje jej niepowtarzalny smak i kolor. 1/2 cytryny1/2 limonki kilka gałązek mięty3 łyżki miodu lipowegookoło 1 litra wody niegazowanej10 kostek lodu 1. W 1,5-litrowym dzba...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 22-07-2018
PEŁNA MIŁOŚCI TARTA Z Z POMIDORAMI I SELEROWYM T...
PEŁNA MIŁOŚCI TARTA Z Z POMIDORAMI I SELEROWYM T...

Jak najlepiej wyrazić swoje uwielbienie, ba miłość absolutną do pomidorów? Proste, należy przygotować tartę w kształcie serca!To przepis, który można swobodnie modyfikować. Jeśli nie masz ciasta francuskiego, ale masz dużo zapału możesz przygo...

Jedzenie | Wegan nerd | 22-07-2018
Bułeczki drożdżowo maślane
Bułeczki drożdżowo maślane

Moje dzieciaki wręcz szaleją za drożdżowymi wypiekami. A ja jestem z tego powodu bardzo zadowolona, bo nic tak nie cieszy jak widok uśmiechniętych i najedzonych dzieci (pisze Wam to mama niejadka, uf, zapewne mamy niejadków w pełni mnie zrozumieją).Moja...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 22-07-2018
Bieszczady i głupie tęsknoty
Bieszczady i głupie tęsknoty

Trochę mnie tu nie było, fakt, ale dostałam tyle miłych wiadomości z pytaniami, czy jeszcze tu zaglądam, że postanowiłam wziąć d… w troki i zacząć znów pisać. Zaległe posty z wersji angielskiej przetłumaczę z czasem, a teraz zaczynam z wyprawą, na któ...

Zielona surówka z młodej kapusty, ogórka i koper...
Zielona surówka z młodej kapusty, ogórka i koper...

Ta surówka z zielonych warzyw pasuje do każdego rodzaju dań obiadowych. Długo zachowuje świeżość, jest lekka i tak zielona, że aż chce się ją jeść:). 1/4 główki młodej kapusty 4 gruntowe ogórki 4 łyżki posiekanego koperku1 łyżka soku z cy...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 21-07-2018
JEST CI SMUTNO? JEST CI ŹLE? USMAŻ BHAJI Z CUKIN...
JEST CI SMUTNO? JEST CI ŹLE? USMAŻ BHAJI Z CUKIN...

Nadeszła moja ulubiona pora roku, kiedy mogę przejść na dietę składającą się głównie z pomidorów i cukinii. Cukinia wydawałoby się, że jest trochę bez smaku, ale jest wdzięcznym do gotowania warzywem. Z cukinii nie tylko przygotujecie kultowy,...

Jedzenie | Wegan nerd | 19-07-2018
Sernik na biszkopcie makowym z owocami
Sernik na biszkopcie makowym z owocami

Biszkopt makowy, puszysty serniczek do tego czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą.Składniki:Biszkopt makowy:6 dużych jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej5 łyżek maku (cały nie...

Pasztet z cukinii z białą kiełbasą
Pasztet z cukinii z białą kiełbasą

Latem przynajmniej raz w sezonie musi być pasztet z cukinii. Choć 1 raz to naprawdę zbrodnia! :) Ten doskonały dodatek do letnich śniadań jest wprost genialny. Dodatek białej kiełbasy i wędzonego sera bardzo wzbogaca jego smak, więc warto pokusić się o ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 19-07-2018
Smothie bowl – banan, truskawki, jagody i borówk...
Smothie bowl – banan, truskawki, jagody i borówk...

Sezon owocowy w pełni, warto zatem sięgnąć po pachnące owocami smothie bowls. Smothie bowl – banan, truskawki, jagody i borówki amerykańskie – przepis (3-4 miseczki): 1 banan 1 filiżanka jagód 70 ml mleka kokosowego 40 g masła orzechowego 40...

Jedzenie | Kuchniokracja | 18-07-2018
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:). 1 główka kapusty 400g żeberek 4 marchewki1 por 1/2 selera&n...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 18-07-2018