Odrywany chlebek ziołowy
Odrywany chlebek ziołowy

Ten fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne!Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam je i nie ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 15-04-2018
Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami
Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz została moją pizzą numer jeden:). Jest pyszna! Gruszka, orzechy i gorgonzola doskonale do siebie pasują, polecam przetestować to trio również na pizzy. Ciasto:1,5 szklanki mąki1/2 szklanka mleka25g świeżych drożdży1/2...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 15-04-2018
Drożdżowe misie z kabanosem
Drożdżowe misie z kabanosem

Rozpoczynamy sezon grillowy, spotkania na świeżym powietrzu, a także pikniki - czyli to, co dzieciaki lubią najbardziej. Zamiast zwykłej bułki możecie przygotować misie, które zostaną zjedzone przez Waszych milusińskich z wielkim apetytem. Z moim 4-latk...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 14-04-2018
Kopytka z jabłkiem
Kopytka z jabłkiem

Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą.Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię...

OLABOGA! GRILLOWANE SZPARAGI POSYPANE WEGAŃSKIM ...
OLABOGA! GRILLOWANE SZPARAGI POSYPANE WEGAŃSKIM ...

Kocham zielone szparagi. Na blogu nie znajdziecie dowodu tej miłości, w postaci zapasu przepisów. A to dlatego, że jadam je bardzo prosto. Grillowane na patelni. Nic szczególnego. Pochłaniam takie grillowane szparagi w sprinterskim tempie, nawet nie zdą...

Jedzenie | Wegan nerd | 12-04-2018
OLABOGA! GRILLOWANE SZPARAGI POSYPANE WEGAŃSKIM ...
OLABOGA! GRILLOWANE SZPARAGI POSYPANE WEGAŃSKIM ...

Kocham zielone szparagi. Na blogu nie znajdziecie dowodu tej miłości, w postaci zapasu przepisów. A to dlatego, że jadam je bardzo prosto. Grillowane na patelni. Nic szczególnego. Pochłaniam takie grillowane szparagi w sprinterskim tempie, nawet nie zdą...

Jedzenie | Wegan nerd | 12-04-2018
Kotlety z płatków
Kotlety z płatków

Doskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo klej zawa...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 11-04-2018
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami

Babki można piec przez cały rok chociaż największym powodzeniem cieszą się w Święta Wielkanocne. Ja w tym roku upiekłam babkę z gotowanymi całymi cytrynami. Dodając do ciasta sok czy skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych...

Muffinki kawowe z polewą czekoladową
Muffinki kawowe z polewą czekoladową

A na deser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet. 2 niepełne szklanki mąki 1 i 1/2 łyż...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-04-2018
Czeski gulasz wołowy
Czeski gulasz wołowy

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula.500g chudej wołowiny3 pap...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 08-04-2018
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (piecz...
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (piecz...

Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 07-04-2018
Makaron w sosie szpinakowo - serowym
Makaron w sosie szpinakowo - serowym

Podam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 05-04-2018
KANAPKA Z OMLETEM NA WYPASIE
KANAPKA Z OMLETEM NA WYPASIE

Do przygotowania tego jakże wypasionego śniadania skłoniły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze widok takiej kanapki z tradycyjnym omletem w jednej z krakowskich knajp. To była mega inspiracja. Pomyślałam, że muuusze zrobić taką na bloga! Drugą spraw...

Jedzenie | Wegan nerd | 04-04-2018
Greckie szaszłyki z wieprzowiny
Greckie szaszłyki z wieprzowiny

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne. 500g szynki lub łopatki wieprzowej3 papryki: żółta, zielona, czerwona3 mał...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 04-04-2018
PROSTA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZEŻUCHĄ I SOLĄ KA...
PROSTA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZEŻUCHĄ I SOLĄ KA...

Lubię proste sałatki, takie które można podjadać przez cały dzień. Fajnie jak mają takie składniki, które dadzą mi energię na kilka godzin. Dobrze również, kiedy po 40 minutach  w pudełku z sałatki nie robi się zupa lub papa. Dlatego dobrze jest do...

Jedzenie | Wegan nerd | 03-04-2018
Sernik przekładany z owocowym wkładem
Sernik przekładany z owocowym wkładem

Dawno nie robiłam ciast z przepisu Siostry Anastazji. A, że na święta królują na stołach oprócz mazurków i babek również serniki to zrobiłam tego pysznego przekładańca. Jest kilka warstw i ciasto wydaje się być pracochłonne ale można wcześniej upiec bis...

Rolada marchewkowa z serkiem i kiełbasą
Rolada marchewkowa z serkiem i kiełbasą

Marchewkowa rolada idealnie będzie prezentowała się na świątecznym stole. Nie używamy do jej przygotowania mąki - zatem jest to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem.Potrzebujemy...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 29-03-2018
Odrywane bułeczki z makiem
Odrywane bułeczki z makiem

Lubię ciasto drożdżowe, lecz jestem niecierpliwa, nie mogę doczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie.&...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 29-03-2018
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pie...
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pie...

Bardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?).  Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wie...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 27-03-2018
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, brokułem i s...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, brokułem i s...

Kolejna nieskomplikowana zapiekanka:). Klasyka, bo brokuł, ziemniaki, ser. Charakteru nadaje tu zarumieniona mocno kiełbasa. Odgrzana smakuje równie dobrze. 1 kg ziemniaków1 duży brokuł1/2 puszki kukurydzy2 cebule300g kiełbasy 2 ząbki czosnku1...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 27-03-2018
Pulpety pieczone na ryżu
Pulpety pieczone na ryżu

Lubię niewymagające rozwiązania. Lubię jak po obiedzie zostaje jak najmniej naczyń do mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 25-03-2018
Placki z mąką kokosową i syropem klonowym
Placki z mąką kokosową i syropem klonowym

Lubię powolne, weekendowe śniadania, szczególnie te pachnące plackami i naleśnikami. Placki z mąką kokosową i syropem klonowym – przepis: 3/4 filiżanki mąki pszennej 1/4 filiżanki mąki kokosowej 2 jajka mleko 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżec...

Jedzenie | Kuchniokracja | 24-03-2018
Potrawka z kiełbasą, papryką i cebulą
Potrawka z kiełbasą, papryką i cebulą

Myślę, że kiełbasa to niedoceniany produkt w naszych kuchniach! Postawmy na jakość, kupmy kiełbasę dobrej, sprawdzonej firmy. Taką, która jest robiona z mięsa, a nie z mięsopodobnych składników marnej jakości. Wtedy będzie smakowała wyśmienicie - zarówn...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 24-03-2018
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą...
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą...

Wspaniała propozycja na wielkanocny obiad. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - ona odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna.Potrzebujemy:6 ziemniaków2 szklanki startego parmezanusól...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 23-03-2018
Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pie...
Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pie...

Ciasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w mi...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 22-03-2018
Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami
Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami

Ten kokosowy pudding ryżowy z powodzeniem pełni przeróżne funkcje, np. śniadania czy deseru:). Jest mocno kokosowy, kremowy i pyszny! Sami możemy regulować jego słodycz i konsystencję - im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej będzie kremowy. Przepis...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 22-03-2018
Chrupiące krokiety ziemniaczane
Chrupiące krokiety ziemniaczane

Przepyszne chrupiące kotlety ziemniaczane. Danie bardzo proste, efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! N...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 21-03-2018
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender!
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender!

Przepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku gazę i tak parowały się właśnie te bułeczki. Ja przygotowuję je w parowa...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 20-03-2018
Czerwona sałatka makaronowa
Czerwona sałatka makaronowa

Moim kolejnym sposobem na wykorzystanie zbyt dużej ilości makaronu jaka mi się przez przypadek ugotowała.. Nie, to nie przypadek, robię to często, ponieważ lubię myśleć, co zrobić z resztą makaronu, kaszy, czy ryżu. Sałatka ta jest bardzo prosta, zawier...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 20-03-2018
Jajka z awokado i papryką
Jajka z awokado i papryką

Takie jajka mogą zagościć nie tylko na Wielkanocnym stole ale możemy je serwować przez cały rok. My jajka lubimy pod każdą postacią i z różnymi farszami. Od jakiegoś czasu ten przypadł nam do gustu i dosyć często je robię. Przy okazji mogę przemycić awo...

Keks makowo-pomarańczowy
Keks makowo-pomarańczowy

Święta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi.1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka suchego maku ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 20-03-2018
SELER A LA ŚLEDŹ W OLEJU RZEPAKOWYM Z OGÓKIEM KI...
SELER A LA ŚLEDŹ W OLEJU RZEPAKOWYM Z OGÓKIEM KI...

Przepisy z serii seler a la śledź należą do jednych z najpopularniejszych na blogu. Szczególnie, kiedy zbliżają się święta, gotujecie je najczęściej. Skąd o tym wiem? Bo właśnie w tym czasie oznaczacie moje przepisy na instagramie najczęściej i bardzo s...

Jedzenie | Wegan nerd | 19-03-2018
Ciasto kakaowe z syropem klonowym
Ciasto kakaowe z syropem klonowym

Na poniedziałek przyda się coś słodkiego. Ciasto kakaowe z syropem klonowym – przepis: 130 g mąki 6 jajek 120 g cukru 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki kakao syrop klonowy Wszystkie składniki poza s...

Jedzenie | Kuchniokracja | 19-03-2018
Sałatka warstwowa z szynką i makaronem orzo
Sałatka warstwowa z szynką i makaronem orzo

Chętnie robię sałatki warstwowe, sposób ich podania jest bardziej elegancki niż klasycznej, wymieszanej w misce sałatki. W tej połączyłam kilka prostych smaków, które dają ciekawy efekt końcowy. Składniki na 2 standardowej wielkości salaterki sałatkowe....

Jedzenie | Szefowa kuchni | 18-03-2018
Miodownik bez pieczenia
Miodownik bez pieczenia

To zupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 17-03-2018
Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie...
Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie...

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdż...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 17-03-2018