Praliny z masła orzechowego z pistacjami
Praliny z masła orzechowego z pistacjami

Wiem, że są miłośnicy masła orzechowego i mogą je wyjadać bezpośrednio ze słoiczka. Niestety my do takich osób nie należymy. Od jakiegoś czasu stało w spiżarni masło orzechowe i nie było pomysłu jak je wykorzystać. Z pomocą przyszła Dorota bo opublikowa...

Domowe nuggetsy rybne
Domowe nuggetsy rybne

Choć te rybne nuggetsy nie są tak piękne i kształtne jak dostępne w marketowych zamrażarkach paluszki, to uwierzcie mi - są sto razy smaczniejsze! Pod złocistą panierką znajdziemy prawdziwą rybę a ich przygotowanie jest banalnie proste. 500g filetó...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 10-12-2017
Sałatka warstwowa z makaronem
Sałatka warstwowa z makaronem

Od jakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny pomysł chociażby dlatego, że nie trzeba po drodze kupować niezdrowego, wysokokalorycznego a także niewiadom...

AROMATYCZNY SELER PO KASZUBSKU NA OSTRO
AROMATYCZNY SELER PO KASZUBSKU NA OSTRO

Święta mają swoje smaki i aromaty. Pewnie dla każdego święta pachną inaczej. Dla mnie podczas świąt w potrawach nie może zabraknąć majeranku. Zimą to moje ulubione zioło. Uwielbiam rozcierać go w dłoniach przed dodaniem do potrawy. A dodaje go niem...

Jedzenie | Wegan nerd | 08-12-2017
Śledzie z szynką parmeńską
Śledzie z szynką parmeńską

Święta się zbliżają, więc pora na śledziowe propozycje. Śledzie z szynką parmeńską – przepis: śledzie w oleju chleb tostowy szynka parmeńska pieprz czarny koperek Przy pomocy obręczy cukierniczej o średnicy 4 cm wykrawamy kawałki chleba tostowego....

Jedzenie | Kuchniokracja | 08-12-2017
Żółta babka waniliowa / budyniowa
Żółta babka waniliowa / budyniowa

Ta babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam raz!200g masła lub margaryny4 jajka L3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru wa...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 08-12-2017
Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa

Uwielbiam jak w kuchni roznosi się zapach przyprawy korzennej. Od początku grudnia goszczą już u mnie takie pachnące wypieki. Przyznam, że o tej krajance zapomniałam na kilka lat ale wróciłam i na pewno będzie znowu u mnie częściej gościć. Kubki do kupi...

Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką...
Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką...

Dalej się rozgrzewamy bo dni coraz chłodniejsze. Do tego u nas już opady śniegu. Kto to widział w listopadzie śnieg jak dla mnie to zdecydowanie za szybko. Mam dla was propozycję na danie jednogarnkowe lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Taki ciekaw...

Sałatka do obiadu z roszponką i sosem czosnkowym...
Sałatka do obiadu z roszponką i sosem czosnkowym...

Roszponka to kuzynka sałaty - jedzmy ją na zdrowie! Ma w sobie kilkukrotnie więcej witamin i wartości odżywczych niż zwykła sałata. Podałam ją w sałatce z czosnkowym sosem, przez co stworzyłam prawdziwą witaminową bombę:).100g roszponki1 pomidor1 ogórek...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 05-12-2017
Keks świateczny
Keks świateczny

Czy wyobrażacie sobie święta bez keksa? Ja nie, bo u mnie to obowiązkowy wypiek. Akurat ten przepis jest wyjątkowo prosty i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł. To już próba przedświąteczna ponieważ chciałam wypróbować foremkę do keksów i p...

Moja ulubiona baba ziemniaczana
Moja ulubiona baba ziemniaczana

Mam ogromną słabość do dań z Polski Wschodniej, w szczególności do baby ziemniaczanej. Żeby wyglądała ładniej zamiast na gładką masę ścieram ziemniaki na tarce z dużymi oczkami. Moja ulubiona baba ziemniaczana – przepis: 3000 g ziemniaków 600 g bo...

Jedzenie | Kuchniokracja | 04-12-2017
Wafle kokosowo czekoladowe
Wafle kokosowo czekoladowe

Niedawno podawałam wam przepis na wafelki z bakaliami klik. Przy ich robieniu zostało mi mleko w proszku a że nie można go trzymać po otwarciu zbyt długo więc zrobiłam o innym smaku. Tym razem z masą kokosową i czekoladową. I wiecie co, ciężko powiedzie...

Pasta kanapkowa z jajkami i wędzoną makrelą
Pasta kanapkowa z jajkami i wędzoną makrelą

Wędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:). 4 jajka200g wędzonych filetó...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 02-12-2017
Szybkie placki z kaszą gryczaną
Szybkie placki z kaszą gryczaną

Jeśli zostało Wam trochę kaszy gryczanej zawsze możecie zrobić placki. Szybkie placki z kaszą gryczaną – przepis: filiżanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 duże jajko 1 łyżka sosu sojowego pieprz, oregano olej do smażenia Do miski wbijamy jajko, doda...

Jedzenie | Kuchniokracja | 01-12-2017
Filet z dorsza w koperkowej panierce
Filet z dorsza w koperkowej panierce

Smażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:). 2 rybne ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 01-12-2017
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa

Jak wiadomo święta to czas biesiadowania z rodziną i zajadania się smakołykami. Po obfitych posiłkach polecam po kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć.  Skład...

Recenzja patelni WOLL Szafir do smażenia bez tłu...
Recenzja patelni WOLL Szafir do smażenia bez tłu...

Dobra patelnia w domu to podstawa, dla mnie to bardzo ważny sprzęt, ważniejszy nawet od garnków;). Ucieszyłam się kiedy zostałam poproszona o recenzję patelni tytanowej WOLL. Po miesiącu na stałe zadomowiła się ona w mojej kuchni i można powiedzieć, że ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 29-11-2017
Zupa czosnkowa z chipsem serowym
Zupa czosnkowa z chipsem serowym

Nastały chłodne dni i wzmożony okres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę wersji od tej. Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie. Porc...

DROŻDŻOWE DYNIE Z JABŁKAMI
DROŻDŻOWE DYNIE Z JABŁKAMI

Najlepiej jest odżywiać się lokalnie i sezonowo. Sięgać po produkty- warzywa i owoce w tedy, kiedy są dostępne. Oprócz kolorowych potraw sezonowość można wprowadzić również w wypieki. Dynie w tym roku mam wrażenie nie obrodziły tak jak ro...

Jedzenie | Wegan nerd | 27-11-2017
Makaron z kapustą pekińską
Makaron z kapustą pekińską

Makaron to przyjaciel ludzi zapracowanych. Z jego pomocą w ciągu trzydziestu minut można wyczarować smaczny obiad. Makaron z kapustą pekińską – przepis: 200 g makaronu spaghetti 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 duża cebula 3 z ząbki czosnku garść...

Jedzenie | Kuchniokracja | 27-11-2017
Recenzja gofrownicy Dezal + bezglutenowe gofry z...
Recenzja gofrownicy Dezal + bezglutenowe gofry z...

Przerabiałam już w swoim życiu kilka gofrownic, by w końcu trafić na ideał:). Przedstawiam gofrownicę Dezal, model 301.7 LW, z którą - gwarantuję Wam - zrobicie najlepsze gofry w swoim życiu. Smakować będą tak samo dobrze albo nawet lepiej od tych ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 26-11-2017
Roladki drobiowe z serem i koperkiem
Roladki drobiowe z serem i koperkiem

My często mamy na obiad piersi z kurczaka, które staram się robić na różne sposoby. Bardzo lubimy roladki z różnymi dodatkami szczególnie takie z płynącym serem. Tym razem do sera dodałam koperek.Porcelana Bogucice z kolekcji Odeon Platin.Składniki:2 du...

Jak smakuje Wietnam?
Jak smakuje Wietnam?

Podczas moich służbowych podróży każdą wolną chwilę poświęcam na badania na lokalną kulturą kulinarną. Nie inaczej było w Wietnamie. Miałam okazję spróbować głównie kuchni z północnego regionu, a także wziąć udział w lekcji gotowania w wietnamskim domu,...

Jedzenie | Kuchniokracja | 26-11-2017
Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi fr...
Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi fr...

Fish and chips, czyli angielska / brytyjska ryba z frytkami jest znana każdemu z nas. Często idziemy na łatwiznę, kupujemy w marketach wątpliwej jakości gotowce - mrożone frytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo cz...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 26-11-2017
Zupa gulaszowa z kurkami
Zupa gulaszowa z kurkami

Do zupy gulaszowej zazwyczaj dodajemy pieczarki, ja wpadłam na nieco inny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże.1 kg szynki wieprzowej3 papryki300g kurek (mogą być mrożone)2 duże cebule2 marchewki4 ziemniakisól, pieprz,...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 25-11-2017
Ciasto z fasolą bez mąki
Ciasto z fasolą bez mąki

Już kilka razy piekłam to ciasto ale nigdy nie doczekało zdjęć. Tym razem upiekłam ale musiałam schować, żeby zrobić zdjęcia i podzielić się z wami przepisem. Ciasto jest bez mąki i jak pominiecie polewę będzie również bez cukru. Ciasto jest wilgotne ta...

WEGAŃSKA KWAŚNICA
WEGAŃSKA KWAŚNICA

Przepis na wegańską kwaśnicę to moja mała pamiątka z wyjazdowych warsztatów. Spotkaliśmy się w kameralnym gronie 17-19 listopada w Stodole u Jojo. Bardzo uroczym miejscu położonym u podnóża polskich Tatr. Było wspólne gotowanie i jedzenie. Oczywiście je...

Jedzenie | Wegan nerd | 23-11-2017
Sałatka: rukola, pomidory koktajlowe, kalarepa i...
Sałatka: rukola, pomidory koktajlowe, kalarepa i...

Do sezonu sałatkowego jeszcze kilka miesięcy, ale raz na jakiś czas dobrze jest zjeść coś zielonego, nawet jeśli smak pomidorów, nie przypomina tych zbieranych latem. Sałatka: rukola, pomidory koktajlowe, kalarepa i papryka – przepis: rukola pomid...

Jedzenie | Kuchniokracja | 23-11-2017
Stripsy z kurczaka w sezamie (pieczone)
Stripsy z kurczaka w sezamie (pieczone)

Zapraszam na pyszne filety z kurczakiem w sezamowo-serowej panierce:). Upiekłam je w piekarniku i podałam z sałatką. Świetnie zastąpią również smażonego kotleta w obiedzie. 2 filety z kurczaka50g sezamu100g sera cheddar150g jogurtu 1 jajko2 ły...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 23-11-2017
Tiramisu w kieliszkach
Tiramisu w kieliszkach

Macie ochotę na pyszny i prosty deser? Polecam wam tiramisu. Można go zrobić w większym płaskim naczyniu i kroić w kawałki jednak ja proponuję go zrobić w kieliszkach lub małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości.Skład...

Barszcz z puree i boczkiem
Barszcz z puree i boczkiem

Zapewne nie każdy zna barszcz w takim wydaniu:). U mnie w domu jadało się go w ten sposób, postanowiłam więc odświeżyć wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by kupić dobrej jakości zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatyw...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 21-11-2017
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

Dawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest ba...

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Obowiązkowa pozycja na jesień:). Choć ja sama średnio przepadam za fasolką po bretońsku, zajada się nią cała rodzina. To bardzo ciężkie danie a mała miseczka wystarczy by nasycić się na długie godziny. 1 kg fasoli jaś 1/2 kg kiełbasy300g boczk...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 20-11-2017
Hot dogi zapiekane w piekarniku
Hot dogi zapiekane w piekarniku

Hot dogi z piekarnika:). Niby ta sama bułka co zawsze a w środku ta sama parówka, ale smak inny, lepszy niż tradycyjnie. Nam smakowało bardzo!4 bułki do hot dogów4 parówki2 ogórki konserwowe1/2 papryki1 czerwona cebula majonez, musztarda, keczup&nb...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 18-11-2017
Tradycyjny krupnik z zasmażką
Tradycyjny krupnik z zasmażką

Nic tak nie poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki.150g żeberek wieprzowych100g kaszy jęczmiennej2 marchewki1 pietruszka4 łodygi selera naciowego1/4 selera1 por1 cebula1 pęczek koperku1 pęczek ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 14-11-2017
Wafle z masą z suchego mleka i bakaliami
Wafle z masą z suchego mleka i bakaliami

Takie wafle robiły nasze babcie i prababcie. Ja od czasu do czasu nadal przygotowuję na deser te wafelki jednak już je trochę modyfikuję i dodaję różne bakalie. Tym razem połączyłam z nerkowcami i ze słonymi pistacjami, wyszło super.Składniki:3 wafle to...