WEGAŃSKA WENECJA
WEGAŃSKA WENECJA

Moim ulubionym krajem do zwiedzania i poznawania są Włochy. Pewnie nie raz o tym wspominałam przy przepisach i na warsztatach. We Włoszech bywam tak często jak tylko się da, czyli jeśli tylko pozwala mi na to kieszeń i czas. Może to oklepane, a niech na...

Jedzenie | Wegan nerd | 16-10-2017
Pieczona golonka z indyka
Pieczona golonka z indyka

Byłam bardzo ciekawa jak smakują golonki z indyka:). Spotkałam je w sklepie i postanowiłam przyrządzić z nich obiad. Bardzo nam smakowały.4 golonki z indyka2 duże cebule marynata: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 szklanki keczupu, 3 ł...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 15-10-2017
Wieprzowina po chińsku z makaronem
Wieprzowina po chińsku z makaronem

Chińskie jedzenie to szybkie jedzenie:). Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje.400g łopatki lub szynki wieprzowej300g makaronu spag...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 13-10-2017
Promocja kuchni polskiej w Wietnamie
Promocja kuchni polskiej w Wietnamie

W połowie września trafiła do Hanoi, wietnamskojęzyczna wersja książki Polish Culinary Paths, publikacji, która została nagrodzona: dwoma Grand Prix w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award ...

Jedzenie | Kuchniokracja | 13-10-2017
Szarlotka z pigwą
Szarlotka z pigwą

Nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z pigwą. A że, natknęłam się w internecie na ciasto z pigwą to nie czekałam zbyt długo by je wypróbować. Tym bardziej, że dostałam piękne i dorodne pigwy. Czy nam ciasto smakowało? Hmmm zbędne pytanie było rewelacyjne...

Restaurant Week – jesień 2017
Restaurant Week – jesień 2017

Między 20 a 31 października 2017 roku odbędzie się kolejna edycja Restaurant Week. Tej jesieni wydarzenie odbywa się w 13 polskich miastach, więc jest w czym wybierać. Miejsca można rezerwować na stronie imprezy – www.restaurantweek.pl. W ramach j...

Jedzenie | Kuchniokracja | 12-10-2017
Makaron z boczkiem i śmietaną
Makaron z boczkiem i śmietaną

Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi?200g makaronu, u mnie rurki300g wędzonego boczku 100g sera cheddar1 cebula200 ml śmietanki 30%3 łyżki posiekanej...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 12-10-2017
Pikantny gulasz po meksykańsku
Pikantny gulasz po meksykańsku

Przed nami coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:). 500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mn...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-10-2017
Oszukane zrazy z mięsa mielonego
Oszukane zrazy z mięsa mielonego

Te oszukane zrazy bardzo nam zasmakowały:). Robi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości. 500g mięsa mielonego 100g wędzonego boczku 2 duże cebule2 ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 10-10-2017
Ciasto jogurtowe z Multicooker CAMRY CR 6408
Ciasto jogurtowe z Multicooker CAMRY CR 6408

Kolejne testowanie Multicooker CAMRY CR 6408 . Dzisiaj ciasto ze śliwkami a wcześniej były kluski na parze. Do wypieku podchodziłam z małymi obawami i rezerwą ale końcowy efekt mnie zaskoczył oczywiście na plus. Ciasto wlałam do misy, ułożyłam śliwki, p...

Jesienna tarta z kurkami
Jesienna tarta z kurkami

Kurki mogę jeść w ilościach hurtowych. Ostatnio zaś upiekłam pachnącą grzybami tartę. Jesienna tarta z kurkami – przepis: 170 g mąki 70 g masła 2 małe jajka 250-300 g kurek 100-150 ml śmietany 18% pół pęczka koperku sól, pieprz, tymianek Do miski ...

Jedzenie | Kuchniokracja | 09-10-2017
Zupa krem z pieczonych pieczarek
Zupa krem z pieczonych pieczarek

Oto przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak.500g pieczarek2 cebule3 marchewki3 duże ziemniaki2 pietruszki1/4 dużego selera3 łyżki masła50 ml śmietanki 30%...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 09-10-2017
Pęczotto z pieczarkami i boczkiem
Pęczotto z pieczarkami i boczkiem

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha! 200 g kaszy pęczak100g wędzo...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 07-10-2017
Rolada czekoladowa z lemon curd
Rolada czekoladowa z lemon curd

Oj, dawno nie pojawiła się u mnie rolada. Ale za to dzisiaj nadrabiam i częstuję was wyjątkowo pyszną, orzeźwiającą i efektowną roladą z lemon curd. Kto boi się zwijania rolady to głowa do góry, bo to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje.Porcelana...

Trendy kulinarne na 2018 rok
Trendy kulinarne na 2018 rok

Pierwsze jaskółki donoszą już, co zagości na światowych stołach w 2018 roku. Przeglądając obecnie dostępne materiały trudno pozbyć się jednak wrażenia, że nadchodzący rok będzie stosunkowo wtórny. The Global Group wśród nadchodzących trendów wymienia: l...

Jedzenie | Kuchniokracja | 06-10-2017
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i mar...
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i mar...

Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu! Pulpety:500g mięsa mielonego1 jajko2 łyżki bułki tartejsól, pieprz, papryka słodka, lubczyk1 mała ceb...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 05-10-2017
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Oto moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni.&...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 04-10-2017
Krem brokułowy z koperkiem
Krem brokułowy z koperkiem

Za oknem deszcz. Dobra, rozgrzewająca zupa na pewno świetnie sprawdzi się w takich warunkach. Krem brokułowy z kolendrą – przepis: 1500 ml wody brokuły 2 średnie pietruszki 1 średnia marchew 2 średnie cebule 200 g piersi z indyka świeży koperek pi...

Jedzenie | Kuchniokracja | 03-10-2017
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i ...
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i ...

Ta rumiana, mocno przysmażona kiełbasa w pysznym sosie, zjedzona prosto z patelni to kulinarne marzenie każdego faceta:). Treściwe i sycące. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości kiełbasy! Ja jak zwykle postawiłam na firmę, która jeszcze nigdy mnie nie za...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 01-10-2017
Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą...
Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą...

Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha.1 kg łopatki wieprzowej5 dużych cebul7 ząbków czosnkumarynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 30-09-2017
Sałatka z rukolą, winogronem i serem gorgonzola
Sałatka z rukolą, winogronem i serem gorgonzola

Sałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe)200g sera gorgonzola200g winogron Sos:2 łyżeczki miodu3 łyżeczk...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 29-09-2017
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot d...
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot d...

Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym....

Jedzenie | Szefowa kuchni | 27-09-2017
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym

Z mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z ko...

Babka serowa z kiełbasą
Babka serowa z kiełbasą

Czy zawsze musi być babka na słodko? Nie koniecznie. Ja zrobiłam serową babkę z dodatkiem kiełbasy krakowskiej suchej Hańderek, mozzarelli i natki pietruszki. Miałam małe obawy co z tego wyjdzie ale wyszło na prawdę coś pysznego. Babkę podałam z sosem c...

Puszysta, szybka babka na oleju
Puszysta, szybka babka na oleju

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemnia...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 24-09-2017
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelo...
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelo...

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki:1,5 szklanki mąki1 szklanka wody gazowanej1 szklanka mleka1/2 łyżeczki soli3 łyżki oleju3 jajka MFarsz:300...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 23-09-2017
Tort rafaello z wiśniami
Tort rafaello z wiśniami

Dawno nie było u mnie tortu. Ale powiem wam tylko tyle żebyście z upieczeniem tego tortu za długo nie zwlekali. Tort jest rewelacyjny a dodatek wiśni do kokosu sprawdził się rewelacyjnie nadając lekko kwaśnego smaku.Tort podany na Porcelana Bogucice Dia...

Babka potrójnie kakaowa
Babka potrójnie kakaowa

Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:).250g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy4 jajka L100ml...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 20-09-2017
RAVIOLI Z FARSZEM Z KUREK
RAVIOLI Z FARSZEM Z KUREK

Rzadko robię pierogi. O dziwo częściej lepię ravioli. Chociaż nadal robię je krzywe i są bardziej skomplikowane od pierogów to strasznie lubię ravioli. Uczę się, by na starość być prawdziwą włoską nonna, która lepi ravioli jedną ręką z zamkniętymi oczam...

Jedzenie | Wegan nerd | 19-09-2017
Makaron z cukinią i sosem gorgonzola
Makaron z cukinią i sosem gorgonzola

Uwierzcie mi - takie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:). 300g makaronu, u mnie rurki150g sera gorgonzola1 duża cukinia2 ce...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 19-09-2017
Kluski na parze ze śliwkami
Kluski na parze ze śliwkami

W sezonie śliwkowym nie może u mnie zabraknąć klusek na parze ze śliwkami. Tą wersję ja lubię najbardziej i staram się wykorzystać czas jesiennych zbiorów na maksa. Najlepsze są ze świeżymi śliwkami chociaż wiem, że są osoby które robią z mrożonymi śliw...

NIEMAL JESIENNIE: ZUPA ORAZ GULASZ JARZYNOWE Z D...
NIEMAL JESIENNIE: ZUPA ORAZ GULASZ JARZYNOWE Z D...

Za tydzień jadę na wakacje. Wreszcie! Ale coś dziwnie w tym roku do wakacji się nie przykładam. Wciąż nie mam listy co mam spakować, a plan zwiedzania jest głownie  i tylko w zamyśle. Poza tym jak jakiś tuk zrobiłam ostatnio większe warzywne z...

Jedzenie | Wegan nerd | 17-09-2017
Schab w sosie kurkowo - musztardowym
Schab w sosie kurkowo - musztardowym

Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!500g schabu300g kurek (mogą być mrożone)2 marchewki2 c...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 16-09-2017
Tarta z kremem czekoladowym i malinami
Tarta z kremem czekoladowym i malinami

Ciasto na pożegnanie lata. Tarta z kremem czekoladowym i malinami – przepis: 120 g mąki 50 g drobnego cukru 70 g masła 1 małe jajko 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 150-200 g świeżych malin Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i...

Jedzenie | Kuchniokracja | 15-09-2017
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami

To ciasto podbiło nasze kubki smakowe. Po każdym kawałku chce się więcej i więcej. Ale trzeba powiedzieć dość bo na jutro nie zostanie no i w bioderka pójdzie. Po raz pierwszy łączyłam śliwki i kokos ale to na prawdę jest duet doskonały. Za długo nie cz...

Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyr...
Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyr...

Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przep...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 14-09-2017