ŚWIĄTECZNY BAKŁAŻAN (JAK RYBA) PIECZONY W CAŁOŚCI
ŚWIĄTECZNY BAKŁAŻAN (JAK RYBA) PIECZONY W CAŁOŚCI

Swoje gotowanie opieram na sezonowych warzywach i owocach. Rzadko zimą sięgam bo cukinie, pomidory czy właśnie bakłażana. Uważam, że sezonowe gotowanie jest tańsze i prostsze. Dlatego idealnego wegańskiego śledzika przygotujecie z selera, a na świąteczny

Jedzenie | Wegan nerd | 16-12-2019
Makaron po chłopsku
Makaron po chłopsku

Makaron po chłopsku to konkretna, smaczna i sycąca propozycja obiadowa:). Makaron, dużo kiełbasy, papryka, cebula, pomidory i ser - tych składników potrzebujemy do stworzenia tego dania. 500g makaronu świderki500g kiełbasy 3 cebule500g papryki&n

Jedzenie | Szefowa kuchni | 14-12-2019
Drożdżowe z cynamonem
Drożdżowe z cynamonem

Idealne drożdżowe na święta. Drożdżowe z cynamonem – przepis: ok 500 g mąki pszennej 120 g cukru 120 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 50 g masła 120 ml kwaśnej śmietany 50 g cukru 1-2 łyżeczki cynamonu Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku r

Jedzenie | Kuchniokracja | 13-12-2019
Gołąbki wegetariańskie z papryką i sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki wegetariańskie z papryką i sos pomidorowy do gołąbków

Tradycja, czy nowoczesność?Gołąbki w moim regionie wykonuje się najczęściej z mięsem mielonym i cebulą. Tradycyjne gołąbki uwielbiam, zwłaszcza, kiedy ich wnętrze jest kleiste, a nie suche. Żeby tak było najlepszym sposobem jest dodanie tłustego mięsa. Ni

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 12-12-2019
Naleśniki zapiekane z pieczarkami
Naleśniki zapiekane z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami smakują każdemu - przedstawiam pomysł na wegetariański, bezmięsny obiad:). Naleśniki:1,5 szklanki mąki1 szklanka wody gazowanej1 szklanka mleka1/2 łyżeczki soli3 łyżki oleju3 jajka MFarsz:500g pieczarek200g tartej mozzarelli3

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-12-2019
Spaghetti z bobem
Spaghetti z bobem

Poczuj letnie smaki zimą!Lato rządzi się swoimi prawami, a szybki obiad to zbawienie, głównie ze względu na upały, choć czas zdecydowanie warto wtedy wykorzystać na przebywanie na zewnątrz. Zimą stajemy się z kolei bardziej leniwi, spędzamy więcej czasu n

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 10-12-2019
Wołowina pachnąca tymiankiem i rozmarynem
Wołowina pachnąca tymiankiem i rozmarynem

Szukacie czegoś specjalnego na święta? Jeśli lubicie rozpływającą się w ustach wołowinę, to jest to przepis dla Was. Wołowina pachnąca tymiankiem i rozmarynem – przepis: 1000 g mięsa wołowego bez kości 400 g boczku 1600 ml wody 4 duże marchwie 2 duż

Jedzenie | Kuchniokracja | 10-12-2019
Filet z kurczaka zapiekany z serem, musztardą i oliwkami
Filet z kurczaka zapiekany z serem, musztardą i oliwkami

Kolejny obiad z cyklu szybkie i smaczne:). Pieczone filety zawsze na tak, tym razem z serem, oliwkami i musztardą.500g filetów z kurczaka4 łyżki musztardy 1/2 słoika zielonych oliweksól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany150g tartej mozzarel

Jedzenie | Szefowa kuchni | 08-12-2019
Pulpety drobiowe w sosie z leśnych grzybów
Pulpety drobiowe w sosie z leśnych grzybów

W tym roku lasy wyjątkowo obficie obdarowały nas grzybami:). Warto wyjąć zamrożone zapasy by przygotować taki pyszny sos!Pulpety:500 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula1 jajko3 łyżki bułki tartejsól, pieprzolejSos:1/2 kg podgrzybków/prawdziwków&nbs

Jedzenie | Szefowa kuchni | 06-12-2019
Ciasto czekoladowe bez mąki ze śmietaną
Ciasto czekoladowe bez mąki ze śmietaną

Kolejny przepis na ciasto czekoladowe bez mąki. Ciasto czekoladowe bez mąki ze śmietaną – przepis: 130 g gorzkiej czekolady 150 g cukru 150 g masła 6 jajek 4 żółtka 2 łyżki kakao 150 ml kwaśnej śmietany 50 g cukru masło Białka oddzielamy od żółtek (

Jedzenie | Kuchniokracja | 06-12-2019
Ciasteczka dla dzieci
Ciasteczka dla dzieci

Ciasteczkowy potwórCiasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie je na nie ochota. Dzieci uwielbiają ciasteczka i z pewnością ich nie odmówią. Wykrawanie ciastecze

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 03-12-2019
ŚWIĄTECZNY, WANILIOWY TOFURNIK
ŚWIĄTECZNY, WANILIOWY TOFURNIK

Co dom, co rodzina to inne słodkie, świątecznie tradycje. Czasem na stole pojawia się  kutia albo kluski z makiem. W tym czasie nie może zabraknąć pierniczków. Jest też sporo ciast, które naturalnie wpisały się zimowy klimat. Mam na myśli m

Jedzenie | Wegan nerd | 03-12-2019
PIECZONA BRUKSELKA W SŁODKIEJ GLAZURZE
PIECZONA BRUKSELKA W SŁODKIEJ GLAZURZE

Dlaczego ludzie nie lubią brukselki. To nurtuje mnie od lat. Rozumem, że taka rozgotowana może nie wpaść w gusta. Za długo gotowana brukselka robi się gorzka i nie przyjemna. Co innego kiedy się ją upiecze. Upieczona brukselka nie dość, że jest chrup

Jedzenie | Wegan nerd | 02-12-2019
Curry z cukinią, bakłażanem i kolendrą
Curry z cukinią, bakłażanem i kolendrą

I kolejne szybkie oraz proste curry. Curry z cukinią, bakłażanem i kolendrą – przepis: 2 średnie cukinie 1 średni bakłażan 2 duże cebule pęczek świeżej kolendry 700 ml wody 300 ml mleka kokosowego sól, ulubiona pasta curry, słodka pasta chilli 3-4 l

Jedzenie | Kuchniokracja | 02-12-2019
Makowiec japoński
Makowiec japoński

W grudniu na blogach królują świąteczne wypieki szczególnie z makiem, mnóstwem bakali i te pachnące przyprawą do piernika. Nie wiem czemu nie zamieściłam wam jeszcze na blogu starego przepisu na makowiec japoński, który jest bardzo prosty do upieczenia i

Makaron pappardelle z sosem serowo-pieczarkowym z klopsikami
Makaron pappardelle z sosem serowo-pieczarkowym z klopsikami

Makaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami. 400g makaronu pappardelle500g mięsa mielonego z indyka400ml śmietanki 30%1 duża cebula4 ząbki czosnku300g pieczareksól, pi

Jedzenie | Szefowa kuchni | 30-11-2019
Ryba (dorsz) zapiekana w sosie keczupowym i serze
Ryba (dorsz) zapiekana w sosie keczupowym i serze

Przedstawiam przepis na zapiekaną rybę z piekarnika. Z sosem pomidorowym i serem jest soczysta i smaczna. 500g polędwicy z dorsza 200g dobrej jakości keczupu 150g tartej mozzarellisól, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany1. Polędwiczki

Jedzenie | Szefowa kuchni | 28-11-2019
Żeberka z miodem, sosem sojowym i imbirem
Żeberka z miodem, sosem sojowym i imbirem

To danie wymaga trochę czasu, ale jest tego warte. Żeberka z miodem, sosem sojowym i imbirem – przepis: 2000 g żeberek wieprzowych 80 ml sosu sojowego 4-5 łyżek miodu 6 cm kłącza imbiru szczypta chilli woda mąka tłuszcz do smażenia Żeberka kroimy na

Jedzenie | Kuchniokracja | 26-11-2019
Polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
Polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami

Danie szybkie i eleganckie, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia:). Polędwiczki smażymy osobno i polewamy je przygotowanym sosem, dzięki temu mięso zachowa delikatny smak.Polędwiczki:500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprzolej Sos:

Jedzenie | Szefowa kuchni | 25-11-2019
KAPUSTA PIECZONA W SOSIE Z CIECIERZYCĄ
KAPUSTA PIECZONA W SOSIE Z CIECIERZYCĄ

Pluję sobie trochę w oko, że ten przepis nie znalazł się w książce. Że nie wpadłam na niego rok temu! Jest prosty, tani, sezonowy, boski w smaku i pięknie się prezentuje. Taką kapustę oczywiście możecie przygotować niemal przez cały rok. Już się ślin

Jedzenie | Wegan nerd | 25-11-2019
Ekspresowe ciasto czekoladowe - w 10 minut (szybkie i łatwe)
Ekspresowe ciasto czekoladowe - w 10 minut (szybkie i łatwe)

Przy przygotowywaniu tego ciasta miksera nie włączymy na dłużej niż 5 minut:). Kolejne 5 minut przeznaczymy na przygotowanie składników. Odrobina cierpliwości podczas pieczenia i mamy pyszne ciasto:)2 szklanki mąki pszennej1 jajko3/4 szklanki cukru1/2 szk

Jedzenie | Szefowa kuchni | 23-11-2019
Fat friday: domowy gyros
Fat friday: domowy gyros

Pomysł na domowy gyros - prawie jak z baru

Jedzenie | Nerdy Cookin | 22-11-2019
Sernik z mlekiem w proszku bez oleju
Sernik z mlekiem w proszku bez oleju

W sernikach lubię eksperymentować. Ostatni sernik który robiłam był z dodatkiem suszonego mleka ale nie było by w nim nic dziwnego gdyby nie mała wpadka, która okazała się być strzałem w dziesiątkę. Otóż zapomniałam dolać do masy oleju. Myślałam, że serni

Curry z topinamburem i cukinią
Curry z topinamburem i cukinią

Jest coraz zimniej. Ja w takim czasie stawiam na zupy i rozgrzewające curry. Curry z topinamburem i cukinią – przepis: 2 średnie cukinie 300 g topinambura 2 duże cebule pęczek natki pietruszki 700 ml wody 300 ml mleka kokosowego sól, ulubiona pasta

Jedzenie | Kuchniokracja | 22-11-2019
CAFE AFFOGATO
CAFE AFFOGATO

Picie kawy to dla mnie ważny element i rytuał podczas dnia. Na co dzień pijam raczej kawę z kawiarki. Parzenie kawy to druga rzecz jaką robię po przebudzeniu. Pierwsza to włączenie muzyki. Potem zajmuję się resztą życia.Ale są takie chwile, szcz

Jedzenie | Wegan nerd | 19-11-2019
Omlet jabłeczny
Omlet jabłeczny

Na koniec serii przydałby się deser. Zapraszam zatem na lekki omlet. Recepturę opracował Michał Grzywacza, szefa kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. Omlet jabłeczny – przepis: 60 g masła 1 jajko 250 ml mleka 200 g jabłek 160 g mąki 10 g pr

Jedzenie | Kuchniokracja | 14-11-2019
Jesienny haul zakupowy delikatesyznatury.pl
Jesienny haul zakupowy delikatesyznatury.pl

Jesienna auraJesień to czas, kiedy zaczyna doskwierać coraz to krótszy dzień, a więc dłuższe wieczory, gorsze samopoczucie, często nawet choroby oraz ponury jesienny nastrój. Tak jest u mnie. A jak jest u Was?Myślę, że podobnie. dlatego chciałabym Was zap

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 13-11-2019
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2019
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2019

WARSZTATY ŚWIĄTECZNE 2019Serdecznie zapraszam na tegoroczne świątecznie warsztaty. Miejsca sprzedają się jak świeże bułeczki, wiec radzę się nie zastanawiać! WROCŁAW28 LISTOPADABURDA FOOD CENTERhttps://www.facebook.com/events/3007558589270808/ZIELONA

Jedzenie | Wegan nerd | 12-11-2019
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. 400g makaronu spaghetti400g mielonej wołowiny1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina1 duża cebula6 ząbków czosnku75

Jedzenie | Szefowa kuchni | 12-11-2019
SMALCZYK Z ZIEMNIAKA
SMALCZYK Z ZIEMNIAKA

Jest 7.11. To najlepsza pora by zacząć myśleć o świętach. Trzeba ustalić co przygotować na Wigilie, co na śniadanie, co na drugie śniadanie i obiad...Co kupić, który przepis będzie najlepszy? Tak , tak przed nami 49 dni próbowania, kosztowania,

Jedzenie | Wegan nerd | 07-11-2019
PIECZONA OWSIANKA DYNIOWA
PIECZONA OWSIANKA DYNIOWA

Dynia to obecnie najważniejszy składnik sezonowych dań. Dynia jest uniwersalna. Można z niej przygotować wyśmienite obiady. Warto upiec dyniowe kotlety na burgery, albo usmażyć pulpety z kuminem do makaronu. Dynia pasuje też do zupy, nie koniecznie krem.

Jedzenie | Wegan nerd | 04-11-2019
Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem
Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem

Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:). 1 opakowanie ciasta francuskiego300g pieczarek1 cebula8 plastrów wędzonego boczku 10

Jedzenie | Szefowa kuchni | 01-11-2019
SZNYCLE Z CIECIERZYCY Z MUSZTARDĄ
SZNYCLE Z CIECIERZYCY Z MUSZTARDĄ

Ostatnio mam sporo na głowie. Niby nie mam czasu na pierdoły, ale i tak z całych sił próbuje o sobie przypomnieć jesienna chandra. Nie lubię jesieni. Nie lubię swetrów i kurtek.Roboty sporo, ale jeść trzeba. Najchętniej żywiłabym się tylko makaronem

Jedzenie | Wegan nerd | 31-10-2019
Bliny z pstrągiem z bryndzą kozią i pieczonym bakłażanem
Bliny z pstrągiem z bryndzą kozią i pieczonym bakłażanem

Długie jesienne weekendy, to dobry czas na gotowanie, a w szczególności na kulinarne eksperymenty. W najbliższym czasie podrzucę Wam kilka polskich przepisów w nowoczesnej odsłonie. Receptury zostały przygotowane przez różnych szefów kuchni i można je zna

Jedzenie | Kuchniokracja | 30-10-2019
Pstrąg pieczony bez soli
Pstrąg pieczony bez soli

Pomysł na szybki obiad w 25 minut

Jedzenie | Nerdy Cookin | 27-10-2019
Spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną
Spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną

Makaron spaghetti zazwyczaj podajemy z sosem bolońskim a ja mam dziś inną propozycję: białe spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną. Świetna propozycja obiadowa:). 400g makaronu spaghetti 500g mielonego fileta z indy

Jedzenie | Szefowa kuchni | 26-10-2019