Zdawałoby się, że zima to bardzo jałowy czas w roku. O tej porze trudno o polskie lokalne warzywa. Warzywniaki i półki w sklepach pełne są towaru importowanego z cieplejszych krajów. Jeśli staramy się jeść sezonowo, zimą sięgamy po warzywa
Ten przepis (a właściwie metoda) wprowadza i zmienia nawyki związane z gotowaniem. Po pierwsze już nigdy nie powiesz, że nie ma co jeść- od tej chwili w zamrażarce będziesz mieć schowane minimum 2 kostki tofu. Po drugie obiecuję, że już nigdy ni
Najlepszy wegański makaron bolognese. Serio! ❤
Pyszne, chrupiące bułki z delikatnym wnętrzem 💛
Pyszne, pełnoziarniste bułki z bardzo chrupiąca skórką
Chyba jestem jedną z nielicznych osób, którym zostało jeszcze świąteczne jedzenie, a dokładniej ciasta. Jakoś tak wyszło, że zrobiłam ciut więcej albo po prostu mniej ...
Chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego💛
Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku!
Zawsze podziwiałam zorganizowane osoby. Też odrobię za taką osobę się uważam. Chociaż daleko mi do planowania świąt w listopadzie i przygotowywania skrupulatnych list działania. Organizacja menu i jedzenia to znakomity pomysł. Al
Czasu do świąt coraz mniej a Wy nie macie jeszcze upieczonych pierników? Z pomocą przychodzą nam przepisy takie jak ten - pierniczki są miękkie praktycznie od razu po upieczeniu. Ja wykroiłam serduszka, ale kształty są dowolne:). 100g masła100g płynn
Co dziś jemy? Pyszna i zdrowa pieczeń z chudej, mielonej szynki, z dodatkiem warzyw. Pyszna jako mięso do obiadu - na świeżo, ale także na zimno jako zamiennik wędliny. 1kg mięsa mielonego3 marchewki1 pietruszka1/2 dużego selera1 pęczek zielonej piet
Grudzień to radosny miesiąc oczekiwania na święta. Warto w tym czasie porozpieszczać się czymś słodkim. W grudniu można piec rubaszne ciasta drożdżowe, smażyć obłędnie pyszne pączki. Ale czy w zgiełku przygotowań do świąt znajdzie się dodatkowy czas
Kiedy ostatnio piliście kakao? Ja chyba 20 lat temu! Zażyło mi się pić gorącą czekoladę, ale z racji tego że nie przepadam za słodkimi napojami to za pomniałam o istnieniu jednego i drugiego.A przecież w chłodne jesienne i zimowe wiec
Pieczenie, pasztety i słone wypieki Pieczeń z soczewicy z musztardąPieczeń soczewicowa z warzywami zawijana w ciasto drożdżowePa
Pierogi, zawijańce, gołąbki, krokiety, chałka i parę fasolowych lub warzywnych pasztetów. Co łączy te wszystkie potrawy? Wigilijny stół! To jedna z odpowiedzi. Druga to taka, że wszystkie wymienione dania smakują jeszcze lepiej, kiedy podamy do nich sos.S
Święta bez pierogów to jak....Chociaż lepić nienawidzę, to świąt bez pierogów sobie nie wyobrażam. Na blogu nie znajdziecie wiele przepisów z pierogami, ale mam takie zdanie ze farsz na pierogi jest jak masa na wegański pasztet. Może się r
Dania z białą fasolą są szalenie popularne na blogu. Zupełnie się temu nie dziwię. Fasola jest tania, lokalna i zdrowa. Co rok w okolicach 11 listopada przypominam o przepisie na białą fasolę pieczoną z jabłkami. To mój i Wasz ulubion
Mięciutkie, puszyste ciasto z dodatkiem świeżej pietruszki i gruszek ❤
Soczyste, lekko pikantne kotlety mielonr z chrupiąca panierką. Bez grama glutenu. ❤
Kotlety robimy zazwyczaj z mięsa wieprzowego, ja zachęcam do spróbowania takich z mięsa wołowego. Kilka minut i gotowe:).400g mięsa mielonego wołowego100g tartego, żółtego sera2 pomidory sól, pieprz1. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Restauracja Polskie Smaki - najlepsza kuchnia polska w Trójmieście
Przez ostatnie lata dynia stała się szalenie popularnym warzywem. Jesienią w sklepach i na straganach półki uginają się od najczęściej kupowanych odmian. Pamiętam, że dynia hokaido nie była tak dostępna jak teraz. Obecnie nie ma problemy by kupić ją w nie
Tradycyjny kulebiak z nietypowym dodatkiem - delikatny, pikantny i w pięknym kolorze. ❤
Budzę się rano i przeciągam by pozbyć się resztek snu. Ubieram ulubiony, ciepły szlafrok. Poranki robią się coraz zimniejsze, to znak zbliżającej się zimy. Trochę jeszcze sennym krokiem idę do kuchni. Tam czeka na mnie świeżo zaparzona, gorąca
Guokui to rodzaj faszerowanego pieczywa. W języku angielskim można określić go jako Flat Bread czyli płaski chlebek. Ma to sens, ale po polsku nie brzmi dobrze. Oryginalnie chlebek smaży się w głębokim tłuszczu, ale nie
Pyszne wilgotne, dyniowo - czekoladowe brownie.
Głownie na Wasze prośby i dla własnego spokoju pisze przewodnik po miejscach z dobrym jedzonkiem i kawę w Krakowie. Na początku chcę zaznaczyć, ze to przewodnik SUBIEKTYWNY. Wymieniam miejsca, które osobiście bardzo lubię, bywam tam często lub od cza
Sałatki z makaronem lubię najbardziej. Na pierwszym miejscu jest makaron tortellini, którego bardzo często używam nie tylko do dań głównych, ale też do sałatek. Przedstawiam przepis na moją ulubioną:).250g makaronu tortellini z serem 200g szynki kons
Pyszne ciasto bananowe #zerowaste
Żeberka to danie, które zawsze się obroni - te w keczupowej marynacie robią prawdziwą furorę:).1 kg żeberek3-4 cebule1/2 szklanki keczupu 2 łyżeczki musztardypo szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego 1. Żeberka kroimy
Dużo się mówi i pisze o wpływie pandemii na gastronomię. Branża szuka różnych sposobów aby przetrwać i przyciągnąć konsumentów, których wzorce zachowań zmieniają się ostatnio szczególnie dynamicznie. W ostatnich miesiącach liczba osób korzystających z usł
Pyszne, wilgotne ciasto ze słodkim kajmakiem❤
Przez ostatnie kilka miesięcy pracowałam nad kolejną książką. Polski stół, to bezpłatna publikacja po angielsku i hiszpańsku, którą można się dzielić znajomymi z zagranicy. Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół kt
Pesto, to idealne rozwiązanie jeśli nie ma się czasu na przygotowanie obiadu. Makaron z pesto kolendrowym – przepis: 200 g dowolnego makaronu pęczek kolendry 1/3 pęczka natki pietruszki 70-90 g sera cheddar 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pyszne, marchewkowo - serowe bułki, które przygotujesz bez piekarnika ❤
Kolorowe dania je się oczami - taki obiad zawsze smakuje lepiej:). 2 filety z kurczaka1 mała cukinia1 papryka 2 małe cebulemarynata: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Filet kroimy na spore kawałki. Mieszamy