Lody malinowe
Lody malinowe

Upały nie odpuszczają więc jest ochota na zimne lody. Do tego sezon malinowy w pełni więc z niego korzystam i robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorz...

Twarogowe gofry
Twarogowe gofry

Gofry robię bardzo często, bo dzieciaki je uwielbiają i tak naprawdę jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! :) Żeby jednak nie było nudy co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na gofry twarogow...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 19-08-2018
Sałatka czosnkowo-koperkowa z makaronem ryżowym
Sałatka czosnkowo-koperkowa z makaronem ryżowym

Sałatka z czosnkiem, koperkiem, makaronem ryżowym a także szynką, ogórkami i kukurydzą. Pachnie latem:). 250g makaronu ryżowego300g szynki w kawałku, u mnie Szynka Starobielska od Hańderek1/2 puszki kukurydzy1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe4 ząb...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 18-08-2018
Ciasteczkowo - truskawkowy milkshake
Ciasteczkowo - truskawkowy milkshake

Upalne lato zdaje się nie mieć końca - fajnie, w zasadzie tak powinno być, choć czasem chwila wytchnienia byłaby nieocenionym dobrem! :)Skoro o chwilach wytchnienia mówimy to ja mam dla Was coś extra! Słodycz, która chłodzi i zapewnia ulgę. Oprócz tego ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 17-08-2018
WEGAŃSKA ZUPA PHO JAKIEJ NIE ZNACIE
WEGAŃSKA ZUPA PHO JAKIEJ NIE ZNACIE

Zupę Pho znam z opowieść i książek. To typowa, bardzo mięsna, wietnamska zupa. Jest tak charakterystyczna, że staje się popularna  na całym świecie. Przygotowanie jej w wegański sposób, tak by smakiem przypominała tę oryginalną,  to ...

Jedzenie | Wegan nerd | 17-08-2018
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem

Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czem...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 15-08-2018
Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem
Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem

Takie tortille przygotujemy równie szybko co kanapki:). W środku znajdziemy wędzonego kurczaka i hummus - u mnie paprykowy, ale możemy użyć klasycznego. 3 tortille200g hummusu, u mnie paprykowy300g wędzonego fileta z kurczaka1 opakowanie mixu sałat...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 15-08-2018
Powidła śliwkowe z wolnowaru bez cukru
Powidła śliwkowe z wolnowaru bez cukru

Nie wyobrażam sobie żebym w spiżarni nie miała zapasu powideł śliwkowych. Dla mnie mnie są najlepsze jako nadzienie do domowych pączków a także do przesmarowania ciast np pod polewę. Jednak samo ich przygotowanie w tradycyjny sposób trwa długo i musimy ...

Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką pa...
Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką pa...

Awokado sprawdza się nie tylko w sałatkach. Świetnie smakuje również na pieczywie, z powodzeniem zastępując wędlinę czy ser. 4 kromki chleba1 duże, dojrzałe awokadokilka pomidorków koktajlowych4 plastry szynki parmeńskiej3 łyżki soku z cytrynysól, ...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 13-08-2018
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii

Przepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 11-08-2018
Pieczeń z mięsa mielonego z papryką
Pieczeń z mięsa mielonego z papryką

Pieczeń z mięsa mielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:).500g mięsa mielonego1 czerwona papryka2 marchewki1 pietruszka1 jajko3 łyżki bu...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 11-08-2018
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Danie, które robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny.400g fileta z dowolnej ryby, u mnie...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 09-08-2018
Tradycje kulinarne Finlandii
Tradycje kulinarne Finlandii

Czas na następne projekty kulinarne. Pod koniec października do sprzedaży trafi moja kolejna książka o historii kuchni – Tradycje kulinarne Finlandii. Publikacja uzupełniona będzie 24 przepisami. Partnerami projektu są: Ambasada Finlandii w Warsza...

Jedzenie | Kuchniokracja | 08-08-2018
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami

Wszelkie babeczki i jogurtowe wypieki to idealne desery na lato. Jogurtowe ciasto połączyłam z muffinkami. Są szybkie, lekkie i można dodać do nich dowolne owoce. Ja wybrałam borówki. 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru50g roztopionego, p...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 08-08-2018
Torcik waflowy z masą grylażową
Torcik waflowy z masą grylażową

Chociaż upały nam dokuczają to na coś słodkiego zawsze jest ochota. Włączanie piekarnika jest trochę niebezpieczne bo temperatura w kuchni podskakuje w zbyt szybkim tempie. Dlatego kombinuję i robię coś na szybko lub bez pieczenia. Takim al torcikiem na...

Pizza z frytkownicy beztłuszczowej
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownica, to urządzenie znane chyba wszystkim. W pierwotnej wersji (tej gdzie smaży się w dużej ilości oleju) można było smażyć frytki, albo panierowane mięso w głębokim tłuszczu, co nie jest zbyt zdrowe. Na szczęście mamy dostęp do coraz to lepszych...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 07-08-2018
Śledzie z burakami
Śledzie z burakami

Śledzie latem, to dla mnie raczej jedzenie jesienno-zimowe, ale nie pogardzę nimi i w lecie. Śledzie z burakami – przepis: śledzie w oleju małe gotowane buraki cebula koperek sól, pieprz Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Buraki kroimy na plaster...

Jedzenie | Kuchniokracja | 07-08-2018
MAKARON W SOSIE KALAFIOROWYM Z PIECZONYMI POMIDO...
MAKARON W SOSIE KALAFIOROWYM Z PIECZONYMI POMIDO...

Pierwotną nazwą dla sosu alfredo była al burro e parmigiano. Sos powstaje z parmezanu roztapianego w ciepłym maśle. Tworzy zawiesisty i treściwy sos, podawany z makaronem. I to jedyne tego typu oryginalne danie włoskie.Sos alfredo to powiedzmy nowo...

Jedzenie | Wegan nerd | 06-08-2018
Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu. 1 kg żeberek 3 cebule3 marchewkisól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulow...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 05-08-2018
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą...
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą...

Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc m...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 03-08-2018
Placki z twarogu i kaszy manny
Placki z twarogu i kaszy manny

Upały już chyba każdemu dały się we znaki. Ratujemy się jak możemy, choć na smażenie placków dałam się skusić i nie żałuję, bo wyszły bardzo smaczne. Do tego dla wyrównania temperatury pyszna zimna kawka zrobiona moim magicznym sposobem, o którym napisz...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 02-08-2018
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, ...
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, ...

Zapraszam na filety z kurczaka z pysznym farszem. Słodki smak gruszki pasuje do intensywnej w smaku gorgonzoli. 2 duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola100g tartej mozzarelli1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz,...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 01-08-2018
SELERYNKA MUSZTARDOWA
SELERYNKA MUSZTARDOWA

Ah te wegańskie słowotwórstwo. Myślę, że bez niego weganizm nie był by taki przegięty i zabawny. Pierwszy przepis na selerynkę powstał już jakiś czas temu. Jest nieco bardziej skomplikowany, ponieważ oprócz smaku ważny był dla mnie różowy...

Jedzenie | Wegan nerd | 30-07-2018
Dwa dni na Węgrzech
Dwa dni na Węgrzech

Jesteśmy w drodze od ponad miesiąca i jak na razie wszystko poszło totalnie nie zgodnie z planem. Inaczej pisałabym z Gruzji, a piszę z Francji, czekając na prom do Anglii. A wszystko przez to, że kiedy zmierzaliśmy do Bukaresztu, by zjechać do Bułgar...

Makaron w sosie serowo-pieczarkowym
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym

Prościej być już nie może:). Ser i pieczarki, czyli bardzo klasyczny smak połączyłam z makaronem. Wyszedł szybki, smaczny i tani obiad. 200g ulubionego makaronu1/2 pęczka natki pietruszki 300g pieczarek1 cebula50g tartego parmezanu 100g t...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 29-07-2018
„Polish Culinary Paths” – książka o polskiej kul...
„Polish Culinary Paths” – książka o polskiej kul...

W tym roku nie mam letnich wakacji, ale za to pracuję nad różnymi projektami kulinarnymi. Oto pierwszy z nich. Polish Culinary Paths idzie dalej w świat! Na zlecenie MSZ została przygotowana anglojęzyczna wersja książki. Tak, jak w przypadku wcześniejsz...

Jedzenie | Kuchniokracja | 28-07-2018
Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, sus...
Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, sus...

Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!2 fi...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 27-07-2018
Schab smażony z młodymi ziemniakami
Schab smażony z młodymi ziemniakami

Latem najlepiej sprawdzają się proste obiady. Schab smażony z młodymi ziemniakami – przepis: schab młode ziemniaki cebula koperek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk masło Mięso kroimy na kawałki o szerokości ok 1,5 cm i rozbijamy je. Kotlety...

Jedzenie | Kuchniokracja | 25-07-2018
WEGAŃSKIE CIASTKA KRABOWE Z SERC PALMY PALMITO.
WEGAŃSKIE CIASTKA KRABOWE Z SERC PALMY PALMITO.

Przepisów na wegańskie ciastka krabowe czyli crab cakes' zarówno w internecie, co książkach kucharskich jest masa. Sama mam 3 wegańskie książki kucharskie, w których pojawiają się receptury na te dziwactwo. Osobiście nigdy nie jadłam kraba w ż...

Jedzenie | Wegan nerd | 24-07-2018
Lemoniada z miodem
Lemoniada z miodem

Moja ulubiona lemoniada, którą przygotujemy w kilka chwil:). Miód nadaje jej niepowtarzalny smak i kolor. 1/2 cytryny1/2 limonki kilka gałązek mięty3 łyżki miodu lipowegookoło 1 litra wody niegazowanej10 kostek lodu 1. W 1,5-litrowym dzba...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 22-07-2018
PEŁNA MIŁOŚCI TARTA Z Z POMIDORAMI I SELEROWYM T...
PEŁNA MIŁOŚCI TARTA Z Z POMIDORAMI I SELEROWYM T...

Jak najlepiej wyrazić swoje uwielbienie, ba miłość absolutną do pomidorów? Proste, należy przygotować tartę w kształcie serca!To przepis, który można swobodnie modyfikować. Jeśli nie masz ciasta francuskiego, ale masz dużo zapału możesz przygo...

Jedzenie | Wegan nerd | 22-07-2018
Bułeczki drożdżowo maślane
Bułeczki drożdżowo maślane

Moje dzieciaki wręcz szaleją za drożdżowymi wypiekami. A ja jestem z tego powodu bardzo zadowolona, bo nic tak nie cieszy jak widok uśmiechniętych i najedzonych dzieci (pisze Wam to mama niejadka, uf, zapewne mamy niejadków w pełni mnie zrozumieją).Moja...

Jedzenie | Gotuj i mieszkaj | 22-07-2018
Bieszczady i głupie tęsknoty
Bieszczady i głupie tęsknoty

Trochę mnie tu nie było, fakt, ale dostałam tyle miłych wiadomości z pytaniami, czy jeszcze tu zaglądam, że postanowiłam wziąć d… w troki i zacząć znów pisać. Zaległe posty z wersji angielskiej przetłumaczę z czasem, a teraz zaczynam z wyprawą, na któ...

Zielona surówka z młodej kapusty, ogórka i koper...
Zielona surówka z młodej kapusty, ogórka i koper...

Ta surówka z zielonych warzyw pasuje do każdego rodzaju dań obiadowych. Długo zachowuje świeżość, jest lekka i tak zielona, że aż chce się ją jeść:). 1/4 główki młodej kapusty 4 gruntowe ogórki 4 łyżki posiekanego koperku1 łyżka soku z cy...

Jedzenie | Szefowa kuchni | 21-07-2018
JEST CI SMUTNO? JEST CI ŹLE? USMAŻ BHAJI Z CUKIN...
JEST CI SMUTNO? JEST CI ŹLE? USMAŻ BHAJI Z CUKIN...

Nadeszła moja ulubiona pora roku, kiedy mogę przejść na dietę składającą się głównie z pomidorów i cukinii. Cukinia wydawałoby się, że jest trochę bez smaku, ale jest wdzięcznym do gotowania warzywem. Z cukinii nie tylko przygotujecie kultowy,...

Jedzenie | Wegan nerd | 19-07-2018
Sernik na biszkopcie makowym z owocami
Sernik na biszkopcie makowym z owocami

Biszkopt makowy, puszysty serniczek do tego czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą.Składniki:Biszkopt makowy:6 dużych jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej5 łyżek maku (cały nie...